"Läraryrket är det viktigaste yrket som finns"

Maria Rönn, gymnasielärare i Trelleborg, har valts till ledamot i Lärarförbundets förbundsstyrelse.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2010
Maria Rönn.
Maria Rönn.Foto: 

Vilka frågor vill du driva?

– För mig handlar det fackliga arbetet mycket om att höja läraryrkets status, både vad gäller löner och arbetsvillkor.

Varför är det så betydelsefullt?

– Läraryrket är det absolut viktigaste yrket som finns. Utan bra lärare får vi inga bra sjuksköterskor, ingenjörer eller kulturarbetare. Listan kan göras hur lång som helst. Samtidigt har vi löner som ligger tusentals kronor under många yrkesgruppers.

Hur kommer trelleborgarna och trelleborgslärarna att märka att det finns en representant härifrån i förbundsstyrelsen?

– Jag har varit mycket engagerad i lärarfrågor här, och det engagemang kommer fler att kunna ta del av nu. Jag har fått en större arena att visa engagemanget på. Men jag kommer att fortsätta arbeta som gymnasielärare i Trelleborg och i Lärarförbundet lokalt.

Som 31-åring bör du vara en av de yngre i förbundsstyrelsen. Stämmer det?

– ja, det blev tre nyval i styrelsen och de båda andra som valdes in är också i 30-årsåldern. Det har varit kongressens vilja att föryngra Lärarförbundet.

Hur ska du fira detta?

– Det har varit intensiva dagar på kongressen och nu väntar en helg då jag mest kommer att vila upp mig. Jag har ganska mycket att sätta mig in i framöver.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.