Lärarpars dröm blir verklig i Spanien

– Det kändes som klippt och skuret för oss och vi kände att vi var tvungna att ta den här chansen, säger Stefan Bengtsson som i höstas flyttade till Orihuela Costa på den spanska ostkusten med sin familj. Han och hustrun Sanna Bengtsson arbetar nu på Skandinaviska skolan som deras barn också går på under läsåret.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2011
Foto: Privat
Sanna, Hedda, Noah och Stefan Bengtsson tar ingen siesta på skoldagarna. Skandinaviska skolan följer det svenska systemet och har inte anammat den spanska seden.
Sanna, Hedda, Noah och Stefan Bengtsson tar ingen siesta på skoldagarna. Skandinaviska skolan följer det svenska systemet och har inte anammat den spanska seden.Foto: Privat

Sanna och Stefan undervisar varsin liten klass på Skandinaviska skolan, Sanna har tio elever i sin klass med barn i årskurs ett till tre och Stefan undervisar nio elever i klasserna fyra till sex. De små klasserna gör att lärarna på skolan kan arbeta mer individuellt med barnen än vanligt. På hela skolan går det 45 elever och litenheten påverkar stämningen.

– Man brukar behöva jobba mycket med konflikthantering i Trelleborg, här är det en mer familjär stämning. Det är en stark sammanhållning mellan elever, kollegor, föräldrar och skolans styrelse, säger Stefan Bengtsson som utöver lärarjobbet även arbetar som tillförordnad rektor på skolan.

Det nya livet i Spanien medför en del språkliga problem för familjen, bland annat på ridskolan där dottern Hedda har börjat. Stefan Bengtsson berättar att familjen saknar släkt och vänner i Sverige men de ser också många fördelar med livet i Spanien.

– Familjen är väldigt mycket tillsammans, det är ljust och bra väder så vi kunde bada i poolen fram till början av november, det blir en semesterkänsla på vardagen, säger han.

Tankarna på att bo och arbeta utomlands väcktes för tio år sedan när Sanna och Stefan åkte på en jorden-runt-resa men det var först i mars i år som de började söka utlandstjänster. För skoj skull sökte de i Lissabon i Portugal och i Thailand, men så dök en annons upp på Skolverkets hemsida om Skandinaviska skolan och de två lediga tjänsterna där.

– Vi har alltid haft en förkärlek för Spanien, vi har varit mycket i Spanien och gillar språket. Vi hade också hört att klimatet skulle vara väldigt gynnsamt och det stämmer, våra barn har allergier och astma men det har inte varit något problem här, berättar Stefan Bengtsson.

Skolan tog kontakt med Sanna och Stefan i maj och ville att de skulle komma ner. Då startade processen med att ta tjänstledigt från arbetena på Bäckaskolan och Östra skolan i Trelleborg och leta bostad i Spanien.

– Barnen är sex och nio år gamla och hur skulle de reagera? Men vi tog ett vuxet beslut och efter ett tag tyckte de att det skulle bli roligt, säger Stefan Bengtsson.

Familjen känner sig dock fortfarande mest hemma i Trelleborg och kommer hem för att fira jul- och nyårshelgerna. De har ännu inte bestämt hur de ska göra när avtalen med Skandinaviska skolan går ut efter ett år.

– Det känns bra och vi trivs men samtidigt är vi tjänstlediga från våra jobb i Trelleborg och om det inte går att förlänga vill vi inte tappa den tryggheten. Vi kommer att ta beslut i januari eller februari, säger Stefan Bengtsson.

Louise Löfgren
Jonathan Salomonsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.