Lärarfacket vill ha studierektor

Flera skolor i Vellinge kommun saknar ledning när rektorerna är på studieresa på Nya Zeeland. Det menar lärarfackets Lars Hemzelius.
Trelleborg • Publicerad 27 mars 2007

Under en vecka är rektorerna på Skanör skola, Ljungenskolan, Södervångsskolan, Tångvallaskolan och skolan i Västra Ingelstad på långresa.

Rektorerna är på en studieresa på Nya Zeeland.

– När rektorerna är borta saknar skolorna styrning. Ansvarslöst är bara förnamnet på detta tillvägagångssätt, menar Lars Hemzelius, som är huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Vellinge kommun.

Hemzelius anser måste täcka upp upp för rektorerna när de är borta.

– Händer det något hot eller våld mot de anställda finns det ingen att vända sig till, argumenterar Hemzelius.

Han påpekar att det saknas studierektorer på respektive skola.

– Platschefsassistenter finns på skolorna. Men det är inte samma sak som studierektor. Kanslister kan inte ersätta skolledare, säger han. Staffan Magnusson, rektor på Sandeplanskolan, är däremot inte med på studieresan. Han tar lärarfackets kritik med ro.

– Det är inga problem. Jag och Ingrid Hanborn, chef för Granviks område, täcker upp för alla skolor medan de andra rektorerna är bortresta, säger Magnusson.

Vidare framhåller Staffan Magnusson att det finns en beredskap för varje skola, ifall något oförutsett inträffar:

– Klarar vi inte av det så finns det stöd inom förvaltningen på Vellinge kommun och även hos den politiska ledingen, säger Staffan Magnusson. Lars Hemzelius är övertygad om att verksamheten blir bättre om det anställs studierektorer:

– Med studierektorer som stöd skulle däremot rektorerna ha tid att sätta sin pedagogiska prägel på verksamheten och att visa sig ute bland elever och personal, säger han.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.