Annons

Lärare tar strid för sin arbetstid

Fast arbetstid eller flexibel? TA har träffat tre lärare i Trelleborg som vägrar ge skolcheferna makten över deras tid. Två av dem är villiga att strejka.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2010
Foto: 
Foto: 
Rör inte våra timmar! Lärarna Pia Ramel, Nina Svensson och Helena Linge är rädda för vad som ska hända med undervisningens kvalitet om rektorerna ska få bestämma över deras arbetstid.
Rör inte våra timmar! Lärarna Pia Ramel, Nina Svensson och Helena Linge är rädda för vad som ska hända med undervisningens kvalitet om rektorerna ska få bestämma över deras arbetstid.Foto: 

Den 15 mars gick 198 skolchefer ut i media och satte press på arbetsgivaren för att få möjlighet att bestämma över lärarnas arbetstid. Bland namnen fanns Trelleborgs skolchefer Barbro Melander och Lisbeth Netteberg.

– Den debattartikeln finns uppklistrad överallt och har lett till många diskussioner. Det är en så känslig fråga detta med förtroendetiden. Vi känner att det är det som bär kvaliteten i vår undervisning eftersom det är då vi förbereder och efterarbetar, säger Helena Linge som är lärare på Skegrie skola och ordförande för Lärarnas riksförbund i Trelleborg.

Annons

Hon menar att i den pågående avtalsrörelsen står parterna långt ifrån varandra. Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill ge rektorerna möjlighet att bestämma över lärarnas arbetstid. Detta kan innebära att ferietjänsten, som lärarna har idag, omformas. I dag består den av 35 timmars reglerad tid då lärarna måste befinna sig på skolan och tio timmars förtroendetid som kan bedrivas i hemmet. En annan möjlighet är att införa semestertjänst med 40 timmarsvecka och fem veckors semester.

– Det är så dumt. Som att ta in en snöskottare på sommaren. Vi ska väl vara på skolan när eleverna är där? frågar sig Helena Linge.

Om arbetsgivaren skulle få mer makt över arbetstiden är lärarna rädda att det kommer leda till nedskärningar. Mer undervisningstid och mindre tid till förberedelser.

– Jag har märkt att jag fått mer och mer undervisningstid under de senaste åren, säger Pia Ramel, lärare på Söderslättsgymnasiet.

Lärarförbunden yrkar istället på begränsning av undervisningstiden och ökad tid för- och efterarbete. Detta för att öka kvaliteten på undervisningen.

– Jag har börjat räkna hur mycket tid jag i själva verket lägger på förberedelser och efterarbete under min förtroendetid. Jag får det till 12 timmar i veckan, säger Nina Svensson, lärare på Fågelbäcksskolan.

Är ni beredda att strejka för denna fråga?

– Jag är det, säger Pia Ramel.

– Samma här, säger Helena Linge.

– Jag hoppas eleverna strejkar eftersom de kommer få det sämre om detta genomförs, säger Nina Svensson.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons