Annons

Lärare protesterar mot löneavdrag efter vinterns snöoväder

När snön vräkte ner som mest i slutet av februari fick de kommunanställda som inte tog sig till jobbet ta tjänstledigt, semester eller kompledigt. För lärare som stannade hemma blev snöovädret en särskilt kostsam historia.
– Min arbetsgivare är inte mån om mig på något sätt, varken min hälsa eller om mig som medarbetare, säger Ulla Dymling, som fick löneavdrag med 175 procent för en dags frånvaro.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2018
Ulla Dymling är en av trettiotalet lärare på Skegrie skola som har skrivit en protestlista till personalchefen i kommunen efter att flera lärare fick löneavdrag för att de inte tog sig till skolan i samband med snöovädret i slutet av februari. ”Jag är inte emot själva avdraget, det är storleken på det som det handlar om” säger hon.
Ulla Dymling är en av trettiotalet lärare på Skegrie skola som har skrivit en protestlista till personalchefen i kommunen efter att flera lärare fick löneavdrag för att de inte tog sig till skolan i samband med snöovädret i slutet av februari. ”Jag är inte emot själva avdraget, det är storleken på det som det handlar om” säger hon.Foto: Moa Dahlin

Snörök, drivbildning och halka utgjorde inramningen i södra och östra Skåne i slutet av februari i år. Flera olyckor inträffade på vägar runt Trelleborg och Trafikverket avrådde trafikanter från att ge sig ut om de inte var tvungna. En av de som lyssnade till uppmaningen var Ulla Dymling, lärare på Skegrie skola.

–  En kollega från Lomma höll på att krocka. Jag tänkte att det inte var värt att riskera livet så jag följde rekommendationen, säger hon och berättar att hon gick upp vid femtiden på morgonen för att följa väderutvecklingen från hemmet i Åkarp.

Annons

Vad hon inte visste var att beslutet skulle kosta henne nästan två dagslöner. Alla kommunanställda inom bildningsförvaltningen som inte arbetade blev uppmanade att ta tjänstledigt utan lön. Medan andra yrkesgrupper inom kommunen kunde ta semester eller kompledigt fick lärarna, som har ferietjänster, ett löneavdrag.

– Jag jobbar 80 procent, så varje dag borta kostar mig 1,75 dagar. De borde inte ta mer än vad jag varit borta, att ta nästa två dagar för att jag inte tog mig till jobbet under de här förutsättningarna är uppenbart orättvist, säger Ulla Dymling.

Hon är inte ensam om att reagera på löneavdraget. På Skegrie skola har en namninsamling startats och runt 35 lärare har skrivit på listan.

– Alla skrev på oavsett om man var borta eller ej. Alla skolbussar var inställda och undervisning var inställd. Det handlade om förvaring för de som tagit sig dit.

Snöröjning den 28 februari.
Snöröjning den 28 februari.Foto: Tomas Nyberg

Utifrån hur väderleken var har Ulla Dymling svårt att förstå arbetsgivarens hållning.

– Även om jag hade tagit mig till arbetet är det inte säkert jag hade tagit mig hem. Min arbetsgivare är inte mån om mig på något sätt, varken min hälsa eller om mig som medarbetare, säger hon.

De lärare som arbetar heltid fick ett avdrag på 1,4 arbetsdagar. Att deltidsanställda drabbas hårdare är också problematiskt, menar Ulla Dymling.

– Många av de som jobbar 80 procent är ensamstående föräldrar. Det har jag också varit, hade jag fått nästan två dagars avdrag då hade jag gråtit blod, säger hon.

Ronnie Johansson, kommunombud på Lärarnas riksförbund, har fått hantera efterspelet av snökaoset.

– En del rektorer gick ut på förmiddagen den 28:e och sa att det var okej att jobba hemma, sedan ändrades det på dagen efter andra riktlinjer från kommunledningen och då fick man inte det längre. Går de ut med ett besked först får de hålla fast vid det. Vi accepterar inte löneavdrag för de lärarna den dagen, säger han.

Annons

Ronnie Johansson är väl bekant med fallen med lärare, i likhet med Ulla Dymling, som fått kostsamma löneavdrag. Han anser att ett annat system borde kunna appliceras vid oförutsägbara situationer som den som uppstod den siste februari.

– Det borde finnas ett alternativ till löneavdrag. Vi på Lärarnas riksförbund skulle vilja se att det fanns alternativ som andra kommunanställda har, som att ta semester eller kompledighet, säger han.

Även för de lärare i Trelleborgs kommun som fått löneavdrag denna gång menar Ronnie Johansson att kommunen borde kunna hitta andra lösningar.

– De skulle kanske kunna jobba extra vid ett annat tillfälle, till exempel. Det rör ju sig om ganska lite pengar för kommunen, men ganska mycket för den enskilde. Det kunde ur goodwill-synpunkt från arbetsgivarens sida vara schyst att vara tillmötesgående, är man det så ställer man ju upp tillbaka. Och tvärtom om arbetsgivaren är rigid, säger han.

Magnus Dahlberg, personalchef i Trelleborgs kommun, tror inte på att göra avkall från bestämmelserna.

– Det är intressant för vi följer ju avtal som är överenskomna mellan fack och arbetsgivare på central nivå, där är även Lärarnas riksförbund part i det avtalet, säger han.

Reglerar avtalet en sådan här situation i sak?

– Det är alltid svårt, för vart drar man gränsen? Somliga medarbetare stannar hemma för att de själva gör en bedömning, kanske med all rätt, andra kanske inte kan köra på grund av att det är avstängda vägar och så vidare, säger Magnus Dahlberg.

Enligt personalchefen handlar det om att behandla alla medarbetare i kommunen likadant, även om förutsättningarna skiljer sig mellan yrkesgrupper.

– Så här ser det ut med anledning av det anställningsavtal man har med de villkor som följer av att vara lärare, att det i grunden finns ett arbetstidsavtal. Och det följer vi, vi kan inte göra avkall på att följa avtal för den ena gruppen. Då behandlar vi inte alla lika – och det måste vi göra, säger han.

Josefine SidhuSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons