Lärare fick glasbit i kaffekopp – facken protesterar: ”Ingen annan hade accepterat detta”
De var klädda i svart – på plats på Parken i god tid så att inga politiker skulle missa deras plakat med exempel på vad lärare kan utsättas för.
I samband med måndagens fullmäktige gjorde Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund en gemensam manifestation för att uppmärksamma politikerna på problemet.
Hoten och våldet finns i såväl förskola som gymnasium, men framför allt i grundskolan och resursskolan. Typiskt kan det handla om en elev som får en tillsägelse – och börjar sparka, slå och bita.
– När förskolebarn bits är det oftast för att man inte har språket, men när man bits på en grundskola då beror det på något annat, säger Lärarförbundets lokala ordförande Therese Bergman.
Det är svårt att veta vad som behöver göras, tycker hon – problemet finns i hela landet.
Men bristande resurser är grunden till många problem, tror hon: det saknas tillräckligt många vuxna i skolan. Fler utbildade lärare ger ett annat lugn i klassrummen, menar hon.
– Jag vet inte, men en fundering är att vi har många elever som kanske hade behövt utredas, få en diagnos och sen få hjälpen man behöver i skolan för att lyckas, säger Therese Bergman.
Du menar att de blir utåtagerande och tar till våld och hot?
– Ja. Och det är inte bara elever. Vi får hot även från vårdnadshavare. Det är fruktansvärt – man har inte respekt för skolans personal. Skolan slår knut på sig själv för att eleverna ska ha det bra. Men resurserna finns inte alltid, och jag kan tänka mig att det ibland ser ut som att lärarna inte gör sitt jobb. Men lärarna gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de har.
Men vårdnadshavare ser inte det och tar ut det på lärarna?
– Jag tänker att det är så.
Hon har gått igenom anmälningarna i systemet KIA. Siffrorna är inte analyserade i detalj, men det handlar om en gedigen lista, säger hon. Hon vet inte om det skiljer sig från övriga landet eller förändrats över tid – om det har ökat misstänker hon att det beror på att fler lärare anmäler.
Hur skolorna hanterar det skiljer sig väldigt mycket mellan olika skolor och olika rektorer, menar hon. Bara i väldigt allvarliga fall polisanmäler lärarna.
Borde man polisanmäla i högre utsträckning?
– Kanske, det beror på vad det handlar om. Det finns mer eller mindre allvarliga incidenter.
Det blir en balansgång? Allt är kanske inte en rättssak – samtidigt som lärare inte ska vara rättslösa?
– Jag tänker att vid upprepade fall från samma elev eller samma vårdnadshavare mot samma lärare så kanske man ska göra det, just för att statuera exempel. Jag vet inte riktigt.