Annons

Lärarbesök avslutade hälsotemat

Under ett och ett halvt år har Serresjöskolans elever jobbat tillsammans med skolor i fem andra länder för att bli mer hälsosamma.
Trelleborg • Publicerad 29 april 2010
Femteklassarna på Serresjöskolan fick visa lärarna i EU-projektet hur man gör när man spelar brännboll. Nu avslutas projektet, men på skolan hoppas man kunna delta i fler projekt snart.
Femteklassarna på Serresjöskolan fick visa lärarna i EU-projektet hur man gör när man spelar brännboll. Nu avslutas projektet, men på skolan hoppas man kunna delta i fler projekt snart.Foto: 

Den här veckan avslutas EU-projektet "Tasting a healthier Europe" med att lärare från de andra skolorna i Turkiet, England, Island, Tyskland och Danmark besöker Trelleborg och Serresjöskolan. Medan projektet pågått har personal och elever utbytt erfarenheter med varandra. Utgångspunkten har varit hälsa, motion och mat men även annat har behandlats i brevväxlingen mellan barnen.

– De har ju upptäckt att eleverna på Island har samma intressen som de själva. Att de också är på Facebook och MSN och allt det där, säger lärare Anna Jansson.

Annons

Men det finns också många olikheter. Eleverna har bytt recept på rätter som är typiska för det egna landet och lärt varandra olika lekar.

– Våra elever har gjort brännbollsträn på slöjden och så har vi spelat in en dvd-film där vi visar hur man spelar det, säger lärare Åsa Roos.

När projektet i dagarna avslutas med att 15 lärare, och tre elever från Turkiet, är på besök på Serresjöskolan har femteklassarna också visa hur en brännbollsmatch går till, live.

Felicia Arrhenius och Hanna Nordstedt som går i sexan tycker att EU-projektet har varit bra.

– Det har varit jättekul, säger Hanna Nordstedt. Vi har forskat och skrivit om alla länderna.

De har också lärt sig att matrester som blir över kan brännas och bli biogas.

– Vi har fått veta hur de gör i sina skolor också. Det är stor skillnad. I de andra länderna är det fler elever i varje klass och inte lika många lärare, säger Felicia Arrhenius.

Daniel Persson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons