Lär dig göra en god semla

TA besökte Palmblads bagare för att få svar på hur man gör en god semla.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2007
Bild: Tomas Nyberg
Bild: Tomas NybergFoto: 

Det finns många namn för semla. Här i södra Skåne säger många fastlagsbulle, som antyder att det handlar om en bulle man äter innan fastan. Ett annat namn är hetvägg, som kommer från tyskans "heisse wecken" som betyder "varma kilar". Semla kommer från latinets "semila", som betyder "fint mjöl". Svenska semlan innehåller som bekant mandelmassa och grädde. Men i Findland är det vanligt med sylt i stället för mandelmassa. Fastlagsbullen börjar i dag säljas så fort julen är över och fram till påsken börjar. Traditionellt äts den på fettisdagen, den sista dagen i fastlagsveckan. Då åt man upp sig inför den sju veckors långa fastan innan påsk. I flera katolska länder är det karneval under fastlagsveckan, efter orden came och vale som betyder "kött farväl". I Skåne och Danmark är det på måndagar man äter semlor. Därav namnet "bullamåndag".

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.