Annons

"Lär barnet att gå och cykla sakta"

När är barn mogna att vara själva i trafiken? TA har frågat Mona-Lill Landström, informatör och projektledare för barn- och ungdomsprojekt på NTF Västernorrland.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2011

– Att cykla är barn mogna för först vid 12-13 år. Det handlar om att ha utvecklat vidvinkelsynen, hörseln och balansen, men också insikten om att veta vad man gör och vad som kan bli konsekvensen. Yngre barn fokuserar bara på en sak, till exempel kompisen på andra sidan vägen. Då tänker de inte på vad som finns emellan och vad som kan hända. De är spontana. Dessutom har barn i 12-årsåldern uppnått en viss längd, små barn ser inte över bilar eller häckar.

Vad är viktigt att tänka på när barnet lär sig cykla?

Annons

– Vänta med tvåhjuling till barnen är 3-4 år, först då har balansen utvecklats ordentligt. Fram tills dess ska barnet köra traktor eller trehjuling. När barnet sedan ska lära sig cykla så skippa stödhjulen. Med fyra hjul på cykeln blir det ett helt annat sätt att cykla, då kan man köra rakt över trottoarkanter och på grusväg utan att tänka. När stödhjulen sedan tas bort går det inte längre och då kan det hända hemska olyckor. Lär barnen på två hjul direkt istället.

Vad ska föräldrar tänka på när de trafikfostrar sina barn?

– Lär barnet att gå och cykla sakta. Det är kul och enkelt att cykla fort, att cykla sakta är svårare, men det är när saker sker hastigt som olyckor händer. Var ute mycket med ditt barn. Nu är det snart skolstart och då är det bra att som förälder kolla upp säkraste vägen till skolan och sedan promenera den med barnet. Gena aldrig utan gå precis den vägen barnet ska gå själv sedan. Ibland är det bra att följa med halva vägen eller kanske förbi den farliga delen.

Kan du tipsa om roliga sätt att handskas med trafiken på?

– Barn tycker det är jätteintressant att lära sig skyltar, men de har svårare att förstå innebörden. Men de enkla skyltarna som grön gubbe, trafikljus och cykelbana är bra att börja med. Kolla vilka som finns längs till exempel barnens skolväg och så kan barnen leta upp ett antal skyltar.

Gående buss är en bra grej. Då samlar man upp barnen på gatan som ska till samma skola. Någon förälder åt gången går med barnen och så kan man turas om under veckans dagar. Det blir trevligare för barnen och säkrare, dessutom blir inte ansträngningen så stor när föräldrarna på gatan kan turas om att följa barnen.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller hjälm?

– Se till så att barnen har grönt spänne på hjälmen, åtminstone upp till sju år. Mindre barn tänker sällan på att ta av cykelhjälmen när de slutar cykla och börjar leka, då behöver de ett spänne som löser ut om de skulle fastna.

Finns det särskilt kritiska platser för barn i trafiken?

– Runt skolorna händer mycket olyckor. Ofta klagar föräldrarna på att det körs för fort, men tittar man efter så är det föräldrarna själva som kör fort. Också de som åker skolbuss utsätts för risker. I vissa kommuner har man prövat att ha blinkande hastighetsskyltar på bussarna med begränsning 30. Då är det den hastighet som gäller för bilarna som kör förbi bussen. Det försöket har fallit ut bra.

Annons

Hur ser du på utvecklingen för barn i trafiken?

– Det har blivit hårdare och mer intensivt. Fler cyklar till jobbet och de cyklar snabbt, detsamma gäller de som kör. Många pendlar till jobbet och har långa dagar vilket leder till att de inte hinner följa sina barn till skolan. Samhället har blivit mer stressigt.

Hur ser det ut med informationen på skolor?

– Den ser ut som den alltid har gjort, man informerar stötvis till exempel vid temadagar. Det barnet behöver är att hela tiden prata om trafik i små duster, hela dagar har inte lika bra effekt.

Fotnot: NTF står för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons