Annons

Länstyrelsen stödjer protesterande galleriägare

Striden om galleri- och caféverksamheten i Smygehamn rullar vidare. Berit Grahn har nu överklagat byggnadsnämndens senaste beslut till länstyrelsen. Byggnadsnämndens senaste beslut beslut är identiskt med det näst senaste.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2003

Striden har rullat på i mer än ett år. I maj i fjor beslöt byggnadsnämnden att inte ge byggnadslov för ett café med galleri i källaren. Skälet var att utfarten till riksväg 9 skulle bli alltför riskabel och att detaljplanen anger att huset är ett bostadshus. Beslutet överklagades till länstyrelsen av Berit Grahn och länstyrelsen avgjorde ärendet i juli i år. Berit Grahn fortsatte att driva sitt café kombinerat med galleri och i oktober i fjor beslöt byggnadsnämnden om ett föreläggande för att stoppa verksamheten. Även det beslutet överklagades till länstyrelsen. Då tog byggnadsnämnden till storsläggan. Man fastställde ett vite om 30 000 kronor för varje månad som Berit Grahn fortsatte med sin verksamhet. Även det beslutet överklagades till länstyrelsen. I juni i år fattade byggnadsnämnden återigen samma beslut om vite. Även det beslutet har överklagats till länstyrelsen. Slutligen tog sig länstyrelsen samman och besökte Smygehamn i början av juni i år för att besiktiga den omstridda platsen. Dessutom kom länstyrelsen till beslut om det första överklagandet. Eftersom andra fastigheter längs riksväg 9 fått dispens att ändra användning så anser länstyrelsen att det bara skulle innebära en mindre ändring av detaljplanen att ge Berit Grahn bygglov för sin café- och gallerirörelse. Det finns skäl att anpassa detaljplanen till verkligheten och i väntan på det vara mer generös med bygglov. Länstyrelsen skickar tillbaka ärendet till byggnadsnämnden för ny behandling, men samtidigt ligger de andra besluten om vite om verksamheten inte upphör kvar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons