Annons

Länsstyrelsen vill stoppa plan för Gertrudsgården

Planen att bygga ut Gertrudsgården med sex nya avdelningar kan gå i stöpet. Länsstyrelsen anser att förslaget till detaljplan är olämpligt med hänsyn till människors hälsa och säkerhet och står i strid med Trelleborg Industri ABs gällande tillstånd.
Trelleborg • Publicerad 20 december 2013
Foto: 
Foto: 

Enligt planförslaget så har Trelleborg Industri AB minskat sin verksamhet betydligt jämfört med det tillstånd de har. De planerar dessutom att minska produktionen ytterligare under 2015. Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet när det gäller gummifabrikens verksamhet, har tidigare uppmanat Trelleborg Industri AB att lämna in en tillståndsansökan som motsvarar den planerade produktionen. Men i sitt yttrande över detaljplanen för Gertrudsgården påpekar länsstyrelsen att så länge tillståndet inte är återkallat eller omprövat är det inte lämpligt med en utbyggnad av förskoleverksamhet i området.

Bildningsnämnden beslutade i onsdags att gå vidare med planförslaget för Gertrudsgården men med tillägget att det ska göras nya mätningar av buller och luftkvalitet. Detta efter att kommunens tillgänglighetssamordnare Lilian Müller uttryckt sin oro över den tänkta om- och tillbyggnaden av förskolan intill gummifabriken.

Annons

– Vi tror att nya mätningar kommer att visa att det är mindre buller och luftföroreningar än det varit förr eftersom verksamheten hos Trelleborg industri har minskat, säger Lars Mikkelä (M) ordförande i bildningsnämnden.

Varken han eller förvaltningschefen Barbro Melander kände i går till länsstyrelsens inställning till planförslaget men blev bekymrade då de förstod att det kan sätta stopp för hela planen att bygga ut Gertrudsgården med 80 platser.

– Vi har ett väldigt hårt tryck när det gäller förskoleplatser i centrum så det blir bekymmersamt om detta inte går att genomföra. Men det måste lösas. Barnen finns ju där ändå och de måste få plats, säger hon.

Finns det någon annan plan för hur ni ska få fram fler förskoleplatser i centrum?

– På något sätt måste vi lösa det men detta är plan B. Den ursprungliga planen var att hitta en tomt att bygga en helt ny förskola på men det har vi inte lyckats med, säger Lars Mikkelä.

De senaste befolkningsuppgifterna som bildningsförvaltningen tagit fram visar också att prognosen när det gäller barn i förskoleåldern inte stämmer utan att det nu finns 33 fler barn i åldrarna 1-5 år i kommunen än man tidigare räknat med.

– Det innebär att man inte kan räkna med att få en plats på den förskolan som man har önskat, framför allt i de centrala delarna, säger Barbro Melander.

Däremot tror hon inte att det blir några problem att följa den regel som säger att kommunen är skyldig att erbjuda en förskoleplats inom fyra månader från dagen då föräldrarna lämnat önskemål till kommunen.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons