Annons

Länsstyrelsen tar nya tag mot inhägnader vid Börringesjön

Länsstyrelsen tar nu nya tag för att få ordning på inhägnader, grävarbeten och en brygga vid Börringesjön.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2005

Ärendet om avstängningar med stängsel, grävarbeten i Börringesjön och en brygga som anlagts utan lov blev avvisat i miljödomstolen, eftersom det visade sig att markägaren låtit sitt företag ansvara för marken.

Efter ett ha arbetat med frågan i tre år tar länsstyrelsen nu nya tag och riktar sina krav mot företaget i stället.

Annons

Det handlar om att 1,25 meter höga stängsel med dubbla eltrådar satts upp inom strandskyddsområde. Stängslet har bland annat skurit av en vandringsled längs sjön utan att det finns några övergångar. Även runt andra delar av egendomen har stängsel satts upp.

Vid stranden till Börringesjön har en sträcka på ungefär 70 meter grävts ut så att en djup vik bildats.

Vassen och träd samt buskar har tagits bort. Massor från grävningarna har lagts runt viken så att marken höjts och fuktängsövergången mot sjön försvunnit.

En fast brygga har anlagts vid viken.

I sitt brev till företaget som ansvarar för marken skriver länsstyrelsen att delar av fastigheten omfattas av strandskyddsbestämmelser. Det innebär att allmänheten inte får hindras från tillträde till marken. Inte heller får man göra något som kan försämra livsvillkoren för djur eller växter på ett väsentligt sätt.

När det gäller grävarbeten och anläggningar i vattenområde måste man ha tillstånd till vattenverksamhet, vilket inte finns för områdena vid Börringesjön.

Länsstyrelsen föreslår även ett föreläggande mot företaget, som skulle innebär att genomgångar i stängslen måste ordnas. Befintliga grindar ska vara möjliga och säkra att öppna från båda håll. Bryggan med fundament ska avlägsnas.

Boende i närheten som ställt sig bakom länsstyrelsens krav hoppas nu att företaget ska göra de åtgärder som behövs för att allmänheten ska kunna få tillgång till stranden vid Börringesjön på nytt.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

Ugglarp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons