Länsstyrelsen säger nej till omstridd mast
Först fick inte masten bygglov av byggnadsnämnden. Företaget 3GIS överklagade till länsstyrelsen och fick rätt. Då överklagade de som bor närmast masten. Och de fick också rätt av länsstyrelsen. Ärendet är tillbaka på ruta ett, det vill säga masten borde inte fått bygglov.
– Vi får vänta och se, säger Gunnar Jönsson som bor 20 meter från den 36 meter höga masten. Företaget har tre veckor på sig att överklaga. Men det är en framgång i alla fall.
Först ville inte byggnadsnämnden tillåta byggandet av 3G-master på grund av strålningsrisken. Men länsstyrelsen avfärdade det argumentet och skickade tillbaka ärendet till byggnadsnämnden. Den 15 juni beviljades bygglov för en 36 meter hög mast och två teknikbodar på fastigheten Västra Torp 23:63.
De som bor närmast överklagade bygglovet till länsstyrelsen med lite olika argument. de ville också ha inhibition av byggandet av masten, alltså att masten inte skulle få byggas innan ärendet var avgjort. Den 29 september beslutade länsstyrelsen att det inte skulle bli någon inhibition eftersom masten redan stod på plats. Gunnar Jönsson har framför allt använt två argument för att masten inte ska stå där den står. Dels att värdet på hans fastighet kommer att minska med en hög mast 20 meter från bostadshuset. Dels finns risken för blixtnedslag även om masten är åskskyddad.
– Matarkablarna till våra tre hus går under mastens fundament, säger Gunnar Jönsson. Dessutom har Sydkraft en starkströmskabel på 20000 volt alldeles intill.
I sin inlaga till länsstyrelsen skriver tre överklagande att ett blixtnedslag som leds ner i marken påverkar ett större område runt själva nedslagspunkten.
Under ärendets gång har flera av de klagande använt som argument att de inte hörts i samband med att byggnadsnämnden behandlade ärendet andra gången. men det tycker inte länsstyrelsen är något fel som gör att beslutet ska upphävas. I sitt slutliga avgörande har länsstyrelsen riktat in sig på två paragrafer i Plan- och bygglagen, PBL. Första paragrafen säger att byggnader ska placeras och utformas så att de passar in i landskapsbilden och tar hänsyn till natur- och kulturvärden på platsen. Redan 2002 ansåg länsstyrelsen att masten inte skulle påverka landskapsbilden negativt och att inte heller det faktum att kustzonen bedöms vara av riksintresse. Den åsikten står länstyrelsen fast vid.
I andra paragrafen sägs att byggnader ska placeras och utformas så att varken de eller deras användning påverkar trafiksäkerheten negativt eller innebär fara eller betydande olägenheter för omgivningen.
Länsstyrelsen har kommit fram till att mastens höjd, utformning och placering så nära bostadshus är just sådana olägenheter som PBL syftar på. Gunnar Jönsson är behärskat optimistisk.
– Vi får vänta och se, säger han.
@04 Byline skribent
:
Christer Hansson
@04 Byline telefon
:0410-545 42
christer.hansson@allehandasyd.se