Länsstyrelsen säger nej till 30-gräns

Det blir ingen 30-gräns på väg 642 genom Kyrkoköpinge. Länsstyrelsen säger nej till en privatperson som överklagar tekniska nämndens avslag.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2004

Länsstyrelsen har varit på plats i Kyrkoköpinge, men menar att det inte finns något behov av en hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen på väg 642 genom Kyrkoköpinge.

Hastighetsgränser på 30 kilometer i timmen bör bara genomföras på platser där behovet är särskilt uttalat, som till exempel utanför skolor, menar länsstyrelsen i sitt beslut.

Bakgrunden till ärendet är att det kommit in en begäran från boende i Kyrkoköpinge om att hastigheten på väg 642 mellan Makedonska föreningens hus och Kyrkoköpinge kyrka ska sänkas till 30 kilometer i timmen. Orsaken är att det finns så många utfarter längs vägen och att barn, cyklister, hästar och fotgängare trafikerar sträckan samt att det ligger fastigheter i direkt anslutning till vägen.

Tekniska nämnden i Trelleborg menar emellertid att gång- och cykeltrafiken till ridskolan kan ta sig fram på en separat väg och att 50 kilometer är en rimlig nivå på vägen.

En av de boende överklagade dock tekniska nämndens beslut till länsstyrelsen, och höll fast vid att det borde vara 30-gräns på den aktuella sträckan.

Den klagande fick dock inget gehör för sina åsikter hos länsstyrelsen. Länsstyrelsen anser i sitt beslut att det bör poängteras att det är föraren av bilen som ska anpassa hastigheten till de förhållanden som råder på platsen. Det ska göras oavsett vilken som är den högsta tillåtna hastigheten på vägen, slår länsstyrelsen fast. Bara om det finns anledning att anta att hastigheterna inte blir rimliga på grund av att det kan vara lätt att missbedöma förhållanden eller att det finns dolda faror bör hastighetens sänkas.

Lasse Bryggare

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.