Annons

Länsstyrelsen säger ja till vindkraft på Näsbyholm

Miljöenheten på länsstyrelsen föreslår att Dick von Blixen Finecke ska få tillstånd enligt miljöskyddslagen att sätta upp fyra vindkraftverk på Näsbyholm. Slutligt beslut i frågan fattar miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2002

Bland dem som yttrat sig om planerna på vindkraftverk på Näsbyholm finns miljönämnden i Trelleborgs kommun som menar att ansökan inte ska tillstyrkas eftersom vindkraftverken är tänkta att placeras utanför de områden som Trelleborgs kommun anser lämpliga för vindkraftproduktion. Även Skurups kommun ställer sig negativ till placeringen, då den strider mot den antagna översiktsplanen i Trelleborg och innebär stora inskränkningar i Skurups kommuns möjligheter att planera för eventuella vindkraftsetableringar. Däremot har vare sig försvarsmakten, Luftfartsverket, Vägverket, Banverket, eller några teleoperatörer något att erinra. En privatperson anför att om Näsbyholmssjön återskapas som planerat kommer ett rikt fågelliv och ett rekreationsområde för Skurups kommuns invånare att motverkas av att vindkraftverk uppförs på Näsbyholm. Enligt ansökan ska vindkraftverken få en totalhöjd på 100 meter. De fyra vindkraftverken förväntas inte påverka djur- och naturintressena i betydande mening, enligt ansökan. När det gäller buller och skuggor beräknas de hålla sig inom 40 dB (A) respektive åtta timmar per år. I förslaget till tillstånd krävs att vindkraftverken ska vara klara senast 31 december 2004.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons