Annons

Länsstyrelsen river upp nej till vindkraft

I våras gladdes vindkraftsmotståndarna i Fjärdingslöv åt att kommunen avslog Eolus vinds ansökan för ett 100 meter högt vindkraftverk utanför byn. Nu kommer kallduschen: länsstyrelsen river upp beslutet.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2013
Foto: 
Foto: 

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag får låta det här sjunka in, säger Anne-Lie Askelin, en av grannarna som länge kämpat mot det planerade vindkraftverket.

Kommunens avslag byggde på den fördjupade översiktsplanen. I den står att kommunen inte ska tillåta vindkraft inom vissa utpekade områden och skyddszoner, till exempel byarna på slätten. Dessutom anges ett avstånd på tio gånger verkets höjd, i det här fallet 1 000 meter, som minsta avstånd till närmaste bebyggelse.

Annons

Länsstyrelsen anser dock inte att det räcker att hänvisa till översiktsplanen. Planen är inte ett bindande dokument, utan bara vägledande. Att minimiavståndet till samlad bebyggelse anges till tio gånger verkets höjd utesluter inte att vindkraftverk kan byggas på närmare avstånd än så, anser länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att utbyggnaden av vindkraft är ett starkt allmänt intresse och att platsen inte berörs av riksintresse eller områdesskydd. Länsstyrelsen anser istället att man ska ta ställning till verkens påverkan på omgivningen genom att bedöma de faktiska förhållandena på platsen.

Länsstyrelsen menar att riktvärdet för buller vid intilliggande bostäder hålls "med marginal" och att även de riktlinjer som finns angående skuggor inte överskrids. Länsstyrelsen håller med om att landskapsbilden kommer att påverkas, men kommunen har inte visat hur och i vilken omfattning. Kommunen måste nu behandla bygglovsärendet på nytt.

Anne-Lie Askelin är besviken över länsstyrelsens bedömning.

– Jag tycker inte att vindkraftverk passar sig här ute, säger hon och ser nu framför sig en jul där hon måste ägna en del tid åt vindkraftverket. Ett eventuellt överklagande ska vara inne om tre veckor.

– Det är inte alls roligt.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons