Annons

Länsstyrelsen kräver zon för golfbana

En generös skyddszon måste finnas mellan bostäder och golfbana på det nya området på Stavstensudde hävdar länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2006

Det är med hänsyn till säkerhet, trygghet, tillgänglighet och rekreation för de boende som länsstyrelsen vill ha en skyddszon mellan bostäderna och den planerade golfbanan.

Länsstyrelsen menar i sitt yttrande om programmet till detaljplan att det i kommande planhandlingar bör tas upp hur säkerheten för de boende ska garanteras.

Annons

Det handlar om den planerade utbyggnaden med golfbana, bostäder och en stor spa-anläggning i de västra delarna av Stavstensområdet.

Länsstyrelsen efterlyser också en bättre genomgång av de kulturhistoriska värdena på området och hur de beaktas i samband med den planerade utbyggnaden.

När det gäller trafiken vill länsstyrelsen ha bättre redogörelser för hur trafiken kommer att öka, buller och eventuella skyddsåtgärder. Dessutom bör det utredas om det behövs en miljökonsekvensbeskrivning och miljöbedömning av planerna, menar länsstyrelsen.

Naturvården är också för dåligt belyst, anser länsstyrelsen. Det handlar om att natur- och friluftsvärdena på områden bör beskrivas. Bland annat finns några rödlistade arter på Stavstensudde. Det handlar om växterna paddfot och taggkörvel som har ett antal lokaler på området.

Det är också sannolikt att det finns fornlämningar på området som ännu inte upptäckts. Därför behövs det en arkeologisk utredning innan byggandet kan börja på området, menar länsstyrelsen.

Skåre skansar är skyddad som fornlämning och länsstyrelsen ska bestämma ett skyddsområde kring skansarna. En sådan avgränsning bör göras snarast eftersom den kan påverka planens utformning, påpekar länsstyrelsen.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons