Länsstyrelsen hotar ingripa mot Minnesbergsplaner

Länsstyrelsen hotar att ingripa mot planerna på att tillåta handel i Minnesberg. Orsaken är att länsstyrelsen inte tycker att samordningen mellan Trelleborgs kommun och Svedala har skötts på ett lämpligt sätt.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2003

I sitt beslut hänvisar länsstyrelsen till plan- och bygglagen som grund för ett ingripande. Det handlar om förslaget till ny detaljplan för Minnesberg, som ska tillåta handel på 6 000 kvadratmeter på det gamla tegelbruksområdet, varav hälften är tänkt som livsmedelshandel. Medan Skurup och Vellinge inte haft några invändningar mot planerna har Svedala kommun sagt blankt nej och länsstyrelsen konstaterar därför att det inte råder enighet om detaljplanen. Enligt länsstyrelsen visar handelsutredningen att handeln i Minnesberg i huvudsak skulle vända sig till invånare i Svedala kommun och få en direkt påverkan på handeln där. "Länsstyrelsen bedömer därför att påverkan på Svedala kommun blir så stor att handeln i centrala Svedala hotas", skriver länsstyrelsen. Samtidigt skriver två Minnesbergsbor till byggnadsnämnden i Trelleborg. Den ene kan tänka sig att säga ja - om inte trafiken på gamla vägen genom Minnesberg ökar, medan den andra är helt negativ till planerna. Minnesbergs-Aggarps samfällighetsförening har inget att invända mot planerna så länge all trafik till och från handelsområdet inte sker genom Minnesberg. Infart till handelsområdet måste ske via den befintliga infarten från väg 108. Samfälligheten tänker inte heller öka standarden på infarten och frånsäger sig allt ansvar för kostnader i samband med etableringen.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.