Länsstyrelsen gick emot nya kombiterminalen

Länsstyrelsen vill inte ha den nya kombiterminalen i det föreslagna östliga läget. Därför ville länsstyrelsens representanter ha så låga ljudnivåer att kombiterminalen inte skulle fungera.
Trelleborg • Publicerad 4 november 2004

När förhandlingarna i miljödomstolen gick mot sitt slut på onsdagen fick de olika parterna lägga fram sina förslag till villkor för verksamheten. Länsstyrelsen föreslog 55 decibel utanför husen på Järnvägsgatan. 55 decibel motsvarar samtal med låg röst.

Som svar på hamnbolagets advokats konstaterande att någon verksamhet då inte skulle kunna bedrivas vid kombiterminalen svarade länsstyrelsens representant att det stämde. De bullermätningar som gjorts har visat att trafikbullret från gatan är den viktigaste bullerkällan vid Järnvägsgatan och överröstar allt annat.

Länsstyrelsens representanter yrkade att hamnbolaget inte skulle få något tillstånd att bedriva verksamheten förrän utsläppsvärdena sänkts. Detta trots att dagens värden inte ligger över miljökvalitetsnormen. Länsstyrelsen ville också ha elanslutning vid alla färjelägen omedelbart, eller näst intill, medan hamnbolaget ville utreda frågan tillsammans med framför allt rederierna som ska ansluta sina fartyg till elen från land.

Nya elmatningar till färjelägena och utrustning skulle kosta 10 miljoner kronor tillsammans medan abonnemang och nätavgifter skulle kosta ytterligare 10 miljoner årligen.

Den andra dagens förhandlingar blev mer komplicerade eftersom de bara behandlade Trelleborgs Hamn AB: s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. Samtidigt bedrivs mycket verksamhet inom hamnområdet som hamnbolaget inte har inflytande över, till exempel oljedepån eller färjornas utsläpp.

Förhandlingarna behandlade både stora och små frågor i anslutning till en utbyggnad av hamnen.

Både utbyggnader som är kostnadsberäknade till 175 miljoner kronor och värdet på det förlorade fisket. Just det förlorade fisket diskuterades i en dryg halvtimme.

Fyra och en halv hektar planeras att fyllas ut.

Fiskebortfallet beräknades, av Fiskeriverkets representant, till 3678 kronor per år. Återutsättningsvärdet för plattfisk på samma område skulle bli 1700 kronor per år.

Men hamnbolagets advokat ville bara gå med på 3064 kronor om året och ville ha med att pengarna ska gå till fiskefrämjande åtgärder på sydkusten.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.