Annons

Länsstyrelsen ger grönt ljus för humlejakt

De kommande två veckorna ska brittiska forskare jaga vallhumledrottningar mellan Trelleborg och Ystad. Humlorna förs sedan till Kent i England där en ny population ska byggas upp.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2012
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
En humla.
En humla.Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Projektet fick grönt ljus av länstyrelsen på torsdagen. Men satsningen är omstridd. Främst på grund av att vallhumlan stått på listan över arter som är på väg att försvinna.

– Vi har haft ett samråd med forskarna och gör bedömningen att detta inte kommer att skada beståndet eller ekosystemet, säger kommunikationschef Anna-Nina Finne.

Insamlingen av humlorna kommer att börja så snart vädret tillåter och sker längs två stråk. Dels mellan Trelleborg och Ystad, dels mellan Landskrona och Lund. Humlorna besiktas sedan för att därefter föras till Kent. Där kommer humledrottningarna användas för att återintroducera det brittiska beståndet.

Louise Cronholm
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons