Annons

Länsrätten upphäver avgiften för skollunch

Länsrätten upphäver gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut att ta ut en avgift på 1 000 kronor för skollunchen på gymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2009
Foto: 

TRELLEBORG. – Spontant tycker jag inte att det finns anledning att överklaga, säger Lars Hemzelius (FP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Ärendet ska ju snart tas upp i kommunfullmäktige i alla fall.

När ärendet tas upp i kommunfullmäktige 19 oktober, som S och SD hela tiden krävt, är det ytterst troligt att resultatet blir att avgiften avskaffas. I kommunfullmäktige, till skillnad från i nämnderna, har S och SD majoritet om de röstar på samma sätt.

Annons

– Om kommunfullmäktige beslutar att det inte ska vara någon avgift så får vi i nämnden rätta oss efter det och betala tillbaka pengarna, säger Lars Hemzelius.

Hemzelius anser dock inte att det var alldeles självklart från början att beslutet skulle fattas av kommunfullmäktige.

– Dels har det tagit länsrätten lång tid att fatta beslut, dels var en av ledamöterna skiljaktig och ville inte upphäva beslutet, säger han.

Catherine Persson (S), oppositionsråd i Trelleborg, är glad för beslutet.

– Nu ska det ju tas upp i kommunfullmäktige och då är det bra att länsrättens dom kommer, som visar att vi har haft rätt när vi hävdat att det är där ärendet hör hemma, säger hon.

Länsrättens domslut blev att frågan är av sådan principiell karaktär att den ska fattas av kommunfullmäktige, precis som S och SD hävdat. Den ekonomiska betydelsen av avgiften är dock inte så stor att det ensamt skulle innebära att frågan måste avgöras i kommunfullmäktige, anser länsrätten.

Det är själva principen, om en verksamhet ska betalas med skattemedel eller med avgifter, som länsrättens majoritet tagit fasta på i sitt domslut. Det är skäl till att frågan om gymnasieelevernas skollunch ska avgöras i det folkvalda kommunfullmäktige, enligt domen.

Länsrätten anser också att det är särskilt viktigt i det här fallet, eftersom det rör utbildning inom kommunen.

Den ledamot som var skiljaktig tycker emellertid inte att principen om hur en verksamhet ska betalas är tillräckligt skäl för att upphäva beslutet.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons