Annons

Länsrätten avslog läkaröverklagan

Den läkare vid Trelleborgs lasarett som missade en 60-årig vellingekvinnas ansiktsskador som senare ledde till att hon blev blind på ena ögat gjorde fel. Det fastslår länsrätten som har avslagit läkarens överklagan av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnds erinran.
Trelleborg • Publicerad 16 maj 2002

Kvinnan cyklade omkull och skadade vänstra sidan av huvudet. Hon besökte då en öppenvårdsmottagning där hon fick träffa en kirurg som sedan remitterade henne till akutmottagningen på Trelleborgs lasarett. Den erinrade AT-läkaren gjorde en undersökning av kvinnan men missade att hon hade tre frakturer i ansiktet och blödningar i ögat. Han kontrollerade bara att hon inte hade drabbats av hjärnskakning. I sin överklagan påpekade läkaren att han inte känt till att kvinnan var remitterad från en annan läkare och att det är en brist i rutinerna. Men enligt Ansvarsnämnden ska det ändå inte påverka hans bedömning av patienten. En vecka efter olyckan uppsökte hon Universitetssjukhuset i Malmö eftersom hon hade huvudvärk och smärtor i ansiktet. Där upptäcktes att hon drabbats av näthinneavlossning som inte gick att rädda trots flera operationer. Ansvarsnämnden ansåg att läkaren brustit i sina skyldigheter i yrkesutövningen eftersom han varken sett till att kvinnan röntgades eller att en ögonläkare eller någon mer erfaren kollega undersökte kvinnan. Socialstyrelsen som granskat fallet menade att läkarens överklagan skulle avslås. Även länsrätten anser alltså att Ansvarsnämnden haft anledning att ge läkaren en erinran.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons