Annons

Långvarig spärr för smittad gård

Den gård på Söderslätt som drabbats av salmonella i en grisbesättning kommer att vara spärrförklarad i ett par månader framåt.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2009

TRELLEBORG. Den bedömningen gör länsveterinär Lennart Sjöland efter att man konstaterat att spridningen av smittan är utbredd. Det krävs omfattande provtagning och sanering i lokalerna innan besättningen kan förklaras fri från smitta och spärren hävas.

– Det är ett besvärligt läge, säger Lennart Sjöland.

Annons

Efter att gården spärrförklarades i mitten av september har prover tagits för att utröna hur stor del av besättningen som bär på smittan, men enligt Lennart Sjöland är smittbilden komplicerad.

– Smittan är ganska spridd i hela besättningen, men vissa avdelningar är helt fria, säger Lennart Sjöland.

Nu pågår arbetet att skilja smittade djur från friska. Samtidigt fortsätter provtagningarna av både djur och foder, som är en möjlig smittkälla. Om det visar sig att smittan kommer från fodret så har det stor betydelse för djurägaren som då kan ställa ersättningskrav på fodertillverkaren.

Innan spärrförklaringen kan hävas måste en omfattande rengöring av lokalerna och fodersystemet göras. Dessutom måste minst två negativa prover tas på samtliga djur i besättningen, med tre till fyra veckors mellanrum.

För att undvika överbeläggning avlivades 1 600 smågrisar i besättningen för en vecka sedan.

Lucas Dietrichson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons