Långtidsarbetslösa får jobb i grönt projekt
Det är rått men inte särskilt kallt. Arbetet går sakta men noggrant. Stämningen är dämpad men hjärtlig.
– När det är kallt gäller det att jobba. Då får man upp värmen, säger Mirhet Haidzirapovic.
Han bor i Trelleborg men tillbringar nu sina dagar i Rydsgård. Leader Söderslätt har en tvåårig verksamhet, Ecotrails, som går ut på att långtidsarbetslösa jobbar med olika gröna projekt i Skåne.
– Innan vi kom hit jobbade vi bland annat i Foteviken där vi byggde en mur, berättar Petrit Molatahiri.
Han ingår också i arbetsgruppen om åtta långtidsarbetslösa som alla kommer från Trelleborg.
– Trelleborgs kommun var snabb att nappa på projektet, säger Rigmor Sylvén, verksamhetsledare på Leader Söderslätt.
Under två år kommer deltagarna att jobba i olika landsbygdsorter. Det kan handla om plantering eller enklare byggen. Små kurser ges också.
– Till exempel kommer de att få lära sig hur man använder en röjsåg. Det är så många regler kring hur man använder den att det krävs utbildning, säger hon.
Men i Rydsgård använder man inte röjsåg. Där bär man mest. På ett naturområde vid sidan av järnvägen skapas ett rekreationsområde. På en stor äng har en labyrint av stenar skapats. Men en mängd stenar blev över. Av dessa bygger trelleborgarna nu en kaffegrotta. Väggarna utgörs av en rund mur och i mitten ska bord och stolar i betong stå. Där ska besökare kunna sitta och fika.
– Det är viktigt att man lägger rätt sten på rätt plats. Det ska hålla också, säger Mirhet Haidzirapovic.
Han berättar att om han inte hittar rätt sten så går han bort till labyrinten och letar. Om en bättre sten ligger där byter han den mot en annan. Och så jobbar han vidare.
– Det är otroligt vad engagerade de är. De är klara om någon vecka. Men jag vill gärna att de ska komma hit igen, säger Lars Wilhelmsson, vice ordförande i Rydsgårds byalag som varit drivande i skapandet av rekreationsområdet.
– Jag kan göra ett tak också, av sten. Så blir det en igloo. Vad tror du? säger Mirhet Haidzirapovic som aldrig verkar tröttna på att leta stenar.
Lars Wilhelmsson ser dock tveksam ut.
Denna dag är tre av trelleborgarna på plats. Mohammed Diab krattar grus bredvid grottan. Han har varit arbetslös länge och vet inte riktigt vad han ska göra i framtiden.
– Det är så svårt när man inte vet vad man vill. Jag har funderat lite på att bli busschaufför. Vi får se vad som händer, säger han.
Projektet är helt finansierat av EU-pengar. I Leader Söderslätt ingår Trelleborg, Svedala, Skurup, Vellinge och delar av Malmö. En idé med projektet är att långtidsarbetslösa ska få kontakter på landsbygden och sedan kunna få jobb. De som vill ska också få hjälp att starta egna företag.
– Många är invandrare med stora kunskaper om landsbygden. Men de saknar kontakter. Det behöver de hjälp med, säger Rigmor Sylvén.