Annons

Länge leve äppelkakan

Vissa gillar äppelkaka lite mer än andra. Under torsdagen samlades ett femtiotal entusiaster för att provsmaka och i detalj diskutera bidrag från olika skånska kockar.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2013
Lennart Lindahl var först framme för att beskåda buffén av äppelkakor.
Lennart Lindahl var först framme för att beskåda buffén av äppelkakor.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Den här torsdagen är inte vilken torsdag som helst. Den har nämligen blivit utnämnd till Äppelkakans dag av föreningen Skåneländska Gastronomiska Akademien. För att fira har kockar från en rad restauranger, till exempel Grand Hotel i Lund och Årstiderna i Malmö, bjudits in till Vellinge Gästis tillsammans med sin allra godaste äppelkaka.

En av kockarna är Malin Jönsson, som till vardags jobbar på Brösarps Gästis. Hon var nervös inför dagens kakmätning.

Annons

- Jag brukar ju bara vara inlåst i köket, jag pratar aldrig inför folk, säger hon.

Kockarna fick en efter en ställa sig upp inför åhörarna och presentera sin kaka. I sin presentation berättar Malin Jönsson om hur hon får sina äpplen från byns lokala odlare. Och om sitt specialtrick att blanda ner en halv deciliter vispad grädde i vaniljsåsen efter att den har fått stå till sig i kylen över natten. Själv följer Malin Jönsson sällan något recept när hon bakar.

- Jag har ju gjort en del äppelkakor i mina dar. Det handlar bara om att smaka på äpplet, och känna vilken syra och sötma det har så att man vet vad som behövs läggas till, säger hon.

Rummets absoluta äppelexpert är Kimmo Rumpunen. Han är sekreterare i föreningen som anordnar dagen och jobbar med att forska kring frukter och bär. Enligt honom anordnas Äppelkakans dag för att sätta fokus på de skånska äpplena.

- 88 procent av alla Sveriges äpplen odlas i Skåne. Den skånska äppelkakan bär en kulturtradition som vi vill bevara, säger han.

Finns det verkligen plats för ännu en kakdag i kalendern?

- Jadå. Titta på alla som är här i dag, folk verkar inte tröttna.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Nina Lind
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons