Annons

Långa straff för smugglare

Tio års fängelse. Det blev domen för de båda ryska män som förra året försökte föra in 170 000 ecstasytabletter via Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2007

Osannolik och en efterhandskonstruktion. Så tolkade tingsrätten de förklaringar som de båda ryska männen hade till varför de inte kände till att de hade sammanlagt 67 PET-flaskor fyllda med ecstasytabletter i tankarna. De båda männen, 47 respektive 48 år gamla, körde varsin bil mellan Ryssland och Tyskland via Sverige i november i fjor. I Trelleborg blev de kontrollerade av tulltjänstemän som fann 170 000 ecstasytabletter och 2,9 kilo amfetamin fördelat i bilarna. Beslaget av ecstasy är det största som gjorts i Sverige.

Ystads tingsrätt, domstolen i Trelleborg, valde att döma båda männen för grov narkotikasmuggling till vardera tio års fängelse samt livstids utvisning ur Sverige.

Annons

Den ene mannen, en 48-åring, berättade för tingsrätten om en polsk man, som han bara kände till förnamnet, och som de båda träffade i Tyskland. Enligt den historien så skulle den polske mannen, utan 48-åringens vetskap, ha preparerat de båda bilarna med knarket.

Den yngre mannen, en 47-åring, sade sig ha träffat 48-åringen hemma i St Petersburg kort tid innan resan. De kände varandra ytligt och 47-åringen hade blivit erbjuden att köra en bil till Tyskland mot betalning. Han misstänkte själv att de smugglade ut något från Ryssland men hade inte frågat närmare vad. Dessutom behövde han pengarna och sade sig vilja se sig om i Europa.

Men tingsrätten trodde alltså inte på någon av männens historier. Tingsrätten tyckte dessutom att det var anmärkningsvärt att ingen av dem reagerat över att tankarna i bilarna inte rymde mer än hälften av vad de borde gjort.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons