Lång väntan på uppkörning

Köerna till körproven är extra långa i år, enligt två trafikskolor Trelleborgs Allehanda har talat med. Ett nytt, populärt körkort kan vara en orsak.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2013
Linda väntar på att få köra upp.
Linda väntar på att få köra upp.Foto: 
Foto: 

Mer än två månader. Så lång är väntan för elever som vill boka ett uppkörningsprov.

– Sommaren är ofta intensiv. Ungdomarna vill bli klara med skolan först och ta körkortet sen. I fjor tyckte jag att det var katastrof. Men i år är det värre än någonsin. Det är faktiskt riktigt illa, säger Helena Grip på Trelleborgs trafikskola.

Lång väntetid

Trelleborgs Allehanda hälsar på den 19 juni. Helena Grip ska då boka en uppkörningstid till körskoleleven Robin Persson. Den första som finns är den 29 augusti.

– Men för mig gör det inget. Då hinner jag förbereda mig ordentligt. Jag har haft mycket med skolan och har inte hunnit med körskolan, säger han.

Helena Grip tror att anledningen till det höga trycket kan vara det nya körkortet som är en utökning av B-kortet, så kallat B96. Det ligger mellan B och E och innebär att man får köra släp upp till 4 250 kg.

– Trafikverket räknade med att detta skulle ge något fler prov, men trycket har varit enormt. B96 har blivit mycket mer populärt än man räknat med.

Vilka är intresserade av att ta det kortet?

– De som vill köra hästtransport och använder tunga släp i jobbet, till exempel.

Två månader på sig

Ett problem med långa väntetider är att teoriprovet endast är giltigt i två månader. Om man då kuggar sitt körprov och bokar en ny tid måste man ta om teoriprovet också.

På Mårtenssons trafikskola märker man samma problem.

– Ja, det är längre köer detta år, säger Sandra Johansson.

På Söderslätts trafikskola håller man inte med helt.

– Jag vet inte om det är värre än andra år denna tid. Men det blir klart bekymmersamt om man kuggar och inte får en ny tid innan teoriprovets giltighet går ut, säger Christer Svensson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.