Lång väntan på bussen

Skånetrafiken har inga planer på att förbättra bussförbindelserna till och från Skegrie innan motorvägen byggs. Det har länge funnits ett stort behov av bättre förbindelse från Skegrie till Malmö och Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2008
Skånetrafiken planerar inte att förbättra bussförbindelserna till och från Skegrie innan motorvägen byggs. Arkivbild: Tomas Nyberg
Skånetrafiken planerar inte att förbättra bussförbindelserna till och från Skegrie innan motorvägen byggs. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Någon ljusning finns inte i sikte, trots att allt fler flyttar till byn.

- Vi sitter och väntar på E 6-utbyggnaden. När den kommer blir det en riktig hållplats på motorvägen i höjd med Skegrie. Detta har blivit så försenat. Och under tiden vi väntat har det varit svårt att hantera problemet, berättar Mats Olsson på Skånetrafiken som planerar bussarna i hela Trelleborgs kommun.

Den 15 juni byter Skånetrafiken tidtabell. I den nya finns inte många positiva förändringar för Skegrieborna som vill åka buss.

Att koppla buss 181 till Vellinge har visat sig fungera bra och ska bli permanent. Vill man åka till Malmö byter man alltså i Vellinge ängar. Men det tar lång tid eftersom bussen stannar på många ställen i Vellinge under turens gång.

Många resenärer hör av sig till Skånetrafiken med önskemål om förändringar i tidtabellen. Vissa av dessa får sina önskningar uppfyllda.

- Till exempel har jag ändrat avgångarna lite så att de Skegriebor som jobbar i butiker i Trelleborg kan ta sig hem på helgerna, säger Mats Olsson. I dag är bussresenärerna relativt få från och till Skegrie. Men Mats Olsson tror att gruppen kan växa när kommunikationerna blir bättre. Busspendling är en trend som verkar hålla i sig.

- Man ska komma ihåg att buss 146 har vuxit enormt i antal resenärer de senaste åren, säger han.

En cykelväg har också stått högt upp på Skegriebornas önskelista och verkar äntligen bli av. 2009 väntas den bli klar och kommer gå mellan Skegrie och Trelleborg.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.