Annons

Lång sjukfrånvaro fortsatt problem

Den sammanlagda sjukfrånvaron bland de kommunanställda sjunker. Men facket oroas av att deras medlemmar kan förlora jobbet om de blir långtidssjukskrivna.
– Nästan varje månad ringer folk hit och gråter när de hamnat i det läget, säger Kommunals sektionsordförande Gunilla Larsson.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2011

2010 bestod mer än hälften, eller 54,2 procent, av sjukfrånvaron bland de 3 200 anställda i Trelleborgs kommun av sjukskrivningarna som är 60 dagar eller längre. För 2009 låg den siffran på 54,5 procent. En minskning med endast 0,3 procentenheter.

– Jämfört med ytterligare några år tillbaka har faktiskt också andelen långtidssjukskrivningar gått ner mer än så. Men vissa som har varit sjukskrivna en lång tid har svåra diagnoser och blir sämre. Det avspeglar sig också i statistiken när man inte kan komma tillbaka till arbetet, säger personalchef Magnus Dahlberg.

Annons

Totalt sett minskar sjukfrånvaron bland de kommunanställda. 2010 låg den totala sjukfrånvaron bland de kommunanställda på 5 procent. För 2009 var motsvarande siffra 5,4 procent.

Hur arbetar ni för att minska långtidssjukskrivningarna?

– Det är viktigt att inte bara titta på sjukdomsbilden utan fokusera på arbetsförmågan. Även om man inte kan rehabiliteras till full arbetsförmåga kan man kanske arbeta deltid. Där tror jag vi kan göra mer, säger Magnus Dahlberg.

Gunilla Larsson är ordförande i Kommunals sektion tre i Trelleborg. Hon oroas av att långtidssjukskrivningarna inte sjunker i samma takt som den totala sjukfrånvaron.

– Känslan är att långtidssjukskrivningarna ökat senaste tiden. Det facket ser som alarmerade är att långtidssjuka förlorar sitt arbete när deras sjukdagar är slut. Vi arbetar för att påverka regeringen i den frågan, säger Gunilla Larsson.

Hon har också suttit med i flera möten när en person ska få rehabilitering för att kunna börja arbeta på heltid eller deltid. Men Gunilla Larsson menar att det många gånger är svårt att få fram deltidstjänster.

– Om man har nedsatt arbetsförmåga kanske det krävs att det skapas en helt ny tjänst. Sånt kostar pengar och det är pengar som inte finns, säger hon.

För att minska sjukskrivningarna arbetar kommunen i ett projekt som går under namnet "Ett ännu friskare Trelleborg". Det uttalade målet med satsningen har varit att pressa ned den totala sjukfrånvaron till 5 procent.

– Det är glädjande. Mycket handlar om uppföljningar. Är man sjukskriven tre dagar eller mer ringer en sjuksköterska upp och ger råd, säger Magnus Dahlberg.

Även Gunilla Larsson är positiv till projektet. Men hon betonar också att det krävs mer personal i verksamheterna om både de långa och korta sjukskrivningarna ska minska.

– Det skulle behövas fler händer för att minska den enskilda arbetsbelastningen, säger hon.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons