Annons

Lång kö till det glömda valet

Kyrkovalet i Trelleborg församling lockade bara drygt tio procent av de röstberättigade för fyra år sedan. Men vissa tider var det lång kö till vallokalen i församlingshemmet.
Trelleborg • Publicerad 20 september 2009
Foto: 

Trelleborg

Vallokalen, som varit stängd under högmässan, öppnade igen klockan elva och då hade det samlats en ganska stor skara röstande utanför. Två av dem var Lars-Åke Mattsson och Lena Rosenqvist som både tyckte att det var viktigt att lägga sin röst även i kyrkovalet.

Annons

– Det fanns folk förr som dog när de kämpade för att vi skulle få rätt att rösta. Därför vill jag utnyttja den rätten, även i kyrkovalet, säger Lars-Åke Mattsson.

Lena Rosenqvist håller med och lägger till ytterligare argument för att rösta i kyrkovalet:

– ag tycker att det är viktigt att visa hur man vill ha det i kyrkan. Och det kan man göra genom att rösta.

Lena Rosenqvist pekar också på en viktig aspekt av att valdeltagandet brukar vara lågt i kyrkovalet.

– När det är få som röstar så väger ju min röst mycket tyngre, säger hon.

I Trelleborg har församlingsborna fyra listor att rösta på i valet till kyrkofullmäktige i församlingen. De röstberättigade kunde också rösta på kandidaterna till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet.

Göran Ling, ordförande i valdistriktet men mer känd som före detta fritidschef, satt och tog emot röstsedlar.

– Jag tror att det har varit ungefär lika många som röstat som vid förra valet, säger han. De flesta kom nog efter högmässan.

Ann Gäre
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons