Annons

Lång eftervård hjälper missbrukare

Enligt statistiken bör det finnas runt 3 000 personer med ett dolt missbruk i Trelleborg.Eva och Bengt fick hjälp via Aldroinstitutet, som tror på en flera år lång eftervård.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2004

Hon söp i fem dagar i sträck utan att äta. Han hade åtta promille i blodet. I dag har de fått hjälp via Aldroinstitutet i Trelleborg och är nyktra alkoholister sedan en tid tillbaka. Eva och Bengt, båda alkoholister sedan många år, hade nått sin botten. - Efter de fem dagarna insåg jag någonstans att det inte höll, så jag berättade för min chef på jobbet, säger Eva. Evas chef agerade snabbt. Hon kontaktade beroendeenheten i kommunen och inom loppet av några dagar fick Eva påbörja en behandling på Aldroinstitutet. I början förnekade hon att problemen var av någon större omfattning. - Det var ju inget fel på mig, jag hade allt under kontroll! Det tog lång tid innan jag insåg att jag faktiskt var alkoholist. Bengt är på Aldroinstitutet för andra gången. - Första gången satt jag och ljög i sex veckor. Den här gången konfronterades jag med lögnerna och jag blev tvungen att titta på mig själv. Under de värsta perioderna kunde Bengt köra till jobbet med hög promillehalt i blodet varje dag. Eftersom han arbetade ensam kunde han dricka relativt ostört och ändå sköta jobbet. - Till slut kunde jag hälla i mig en liter sprit utan att ens min fru märkte det. Även om båda har kommit långt i sin väg mot ett nytt liv tycker de att AA-mötena och den långa efterbehandlingen hos Aldroinstitutet fyller en mycket viktig funktion. - Jag kan alltid ringa hit till Aldro, eller komma och prata med någon när jag behöver det. Och AA-mötena är viktiga genom att jag kan dela med mig av mina erfarenheter, säger Bengt. Trelleborgs kommun abbonnerar på sex årsplatser på Aldroinstitutet, vilket innebär att ett femtiotal om året får plats. - Vår filosofi grundar sig på Anonyma Alkoholisters tolvstegsmetod och vi utgår från att beroendet är en sjukdom, förklarar behandlingsansvarige Curt Anderzén. - Vi tror på öppenvård. Hela familjen ska också ingå i behandlingen, säger Curt Anderzén. Aldroinstitutets kännetecken är den extra långa eftervården på två och ett halvt år. - Vi tror att ett år är en alltför kort tid. Det finns en risk att man tror att man är frisk då, och kan börja leva sitt gamla liv. Då trillar man lätt dit igen. Vardagarna tillbringar patienterna på institutet för samtal med alkohol- och drogterapeuter. - Alla vi som arbetar med behandling måste ha en bakgrund som missbrukare eller anhöriga till missbrukare. Vi ska veta vad vi pratar om, förklarar Curt Anderzén. Både Eva och Bengt vet att det återstår mycket arbete med att hitta ett nytt liv utan spriten. Men de har lärt sig att ta en dag i sänder, förklarar Eva. - I dag vet jag att för mig är ett glas för mycket, tusen för lite. Det får jag leva med. Fotnot. Eva och Bengt heter egentligen något annat.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons