Annons

Lång dag för Europas demokratiarbetare

En strid ström av trelleborgare med röstkort kom till Vannhögskolan, ett av de större valdistrikten i kommunen, under söndagen. 14 procent av de röstberättigande valde att förtidsrösta.
Trelleborg • Publicerad 25 maj 2014
Christer Wiedel lägger ner ett röstkuvert i lådan. Något han gör många gånger under söndagen.
Christer Wiedel lägger ner ett röstkuvert i lådan. Något han gör många gånger under söndagen.Foto: 
Foto: 

Ute skiner solen men inne i kapprummet på Vannhögsskolan korridor, precis intill pingisbordet, sitter valförättarna och tar emot trelleborgarnas röster. När Trelleborgs Allehanda kommer förbi är klockan elva, vallokalen har varit öppen i tre timmar och 120 personer har hunnit rösta. Det är tio timmar kvar innan lokalen stänger. Men inte ens då får personalen gå hem.

– Då ska vi räkna rösterna. Det tar en timme ungefär, säger Christer Wiedel, ordförande i valdistriktet.

Annons

Rösterna hamnar sedan på Rådhuset där de räknas igen, sedan skickas de till länsstyrelsen dit alla Skånerösterna samlas ihop.

Men än så länge har de inte en sådan stor hög. Bakom ryggen står en kartong med de 256 förtidsrösterna som också ska räknas. De utgör 14 procent av hela distriktets röstberättigande.

Carina Thulin och Björn Johansson är två av de som röstar denna söndagsförmiddag.

– Jag visste precis vad jag skulle rösta på. Men nu efteråt är jag lite nervös över att jag gjorde fel på något sätt. Man är ju lite ovan vid detta, säger Carina Thulin.

– Jag hade svårt att bestämma mig. Inget parti säger hur det verkligen är, ingen vill samhällets bästa egentligen. Så känns det, säger Björn Johansson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons