Annons

Landskap målade i mjuka pastellfärger

Trelleborg • Publicerad 23 juni 2005

Bildkonsten har alltid varit en kraftkälla för Anita Nilsson Billgren. Ända sedan hon var en liten flicka och växte upp i de dåvarande slitna arbetarkvarteren på Kirseberg i Malmö på 1940-talet.

– Redan från första början väcktes mitt intresse för konst. I fantasin målade jag om de fula tavlorna som hängde i mitt föräldrahem. Försökte göra dem mer lustfyllda och ta bort det torftiga, säger hon.

Annons

Nu är Anita Nilsson Billgren aktuell med en utställning på Galleri Palm i Falsterbo.

Grönska och himmel. Landskap i mjuka pastellfärger. Drömmar och realitet.

Det som från första början ser ut som en improvisation på målarduken visar sig efter en stund vara en ingång till en värld som är skiktad på flera nivåer. Bakom de ljusa färgklangerna finns streck och sjok som bär spår av smärta och i viss mån stråk av oro.

Bortom de paradiska vidderna finns en mörk himmel. Kontrasterna mellan det optimistiska och dystra fördjupas i Anita Nilsson Billgrens måleri.

Min natur är titeln på hennes utställning. Alla hennes visningar har haft det namnet sedan 2001, då hennes man och konstnärsfrände Ola Billgren gick bort.

Någon romantisk naturskildring är det inte fråga om i hennes bildvärld. Inte heller idyll eller realistisk hållen landskapsbild, utan en mosaik av det självupplevda och allmängiltiga.

– Det är aldrig tal om att avbilda naturen i sig. Mina bilder är en blandning av den yttre och inre verkligheten. Namnet Min natur är dubbeltydig och syftar förutom på naturlandskap även på det som vi har inom oss, känslor och tankar, säger Anita Nilsson Billgren.

Sedan debuten med separatutställningen på Galleri loftet i Malmö 1967 har hon medverkat i flera egna visningar och olika grupputställningar genom åren. Men det är inte ofta hon ställer ut. Det blir oftast bara en eller maximalt två gånger om året som hennes skapelser visas i offentlighetens ljus.

På Galleri Palm visas ett 20-tal nya oljemålningar. De är skapade under det här året i hennes ateljé

Länge har Anita Nilsson Billgren målat med äggoljetempera på papper. På senare tid har hon övergått till olja på duk.

Annons

– Jag tänker inte så mycket när jag målar. Det bara kommer. Ett fritt flöde, sammansatt av sådant som jag fantsierar fram och det som jag har sett. Man kan säga att det blir en syntes av hjärnans egen databank. Det kan vara något jag har läst eller intryck från en resa som jag gjort, säger Anita Nilsson Billgren.

Vernissagen i morgon lördag varar mellan klockan 13 och 17 och utställningen pågår fram till söndag 10 juli.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons