Annons

Landshövding på visit

Trelleborg • Publicerad 19 juni 2007
Landshövding Göran Tunhammar ser fram emot en rundtur på Trelleborgen med borgfru Ylva Kristina Ekelund. Med i sällskapet är Ulf Bingsgård (m) och Catherine Persson (s). Bild:Tomas Nyberg
Landshövding Göran Tunhammar ser fram emot en rundtur på Trelleborgen med borgfru Ylva Kristina Ekelund. Med i sällskapet är Ulf Bingsgård (m) och Catherine Persson (s). Bild:Tomas NybergFoto: 

Det fanns många angelägna frågor på dagordningen att beta av innan landshövding Göran Tunhammar fick tillfälle att avnjuta lite kulturella upplevelser, under sitt besök i Trelleborg på tisdagen.

Efter överläggningar med kommunalrådet Ulf Bingsgård väntade ett möte om ekonomiska frågor med kommundirektör Rutger Persson, och därefter diskussioner med representanter från miljönämnden. Handel, miljöfrågor, infrastruktur och internationalisering var i fokus för dagen.

Annons

– Hamnen är otroligt viktig för Trelleborg, Skåne och inte minst Sverige, men den innebär också vissa begränsningar, säger Göran Tunhammar.

En närliggande fråga som togs upp är järnvägen och planerna på att få Pågatåg till staden.

– Vi måste se till hela Skånes bästa. Det ska vara möjligt att jobba på ett håll och bo på ett annat, säger Göran Tunhammar.

Han poängterar vikten av en förstklassig infrastruktur för att samarbetet mellan universitet och näringsliv ska fungera väl. Ju fler som kan ta sig till Trelleborg, desto mer kompetens till kommunen.

Trelleborg som jordbrukskommun är inte heller en okomplicerad fråga. Göran Tunhammar säger sig veta en hel del om Trelleborg och dess näringsliv, men blev ändå överöst med matnyttig fakta om de lokala miljöproblemen under eftermiddagen.

Besöket avslutades på Trelleborgen för en efterlängtad kopp kaffe och rundtur med borgfru Ylva Kristina Ekelund. Det var en historieintresserad landshövding som refererade till tusen år gamla blomstringsperioder för att beskriva det gynnsamma läge som Trelleborg befinner sig i i dag.

– Jag tror att vi just nu är i början av den senaste blomstringsperioden. Trelleborg är en av de områden i EU som växer mest och en stor del av EU:s utrikeshandel går här i genom, säger han.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons