Annons

Landsbygdsbor rasar mot höjd va-avgift

Trelleborgs kommun diskriminerar de boende på landsbygden. Det anser ett 30-tal boende i Fröjdenborg utanför Anderslöv. De har skrivit på en protestlista mot de planerade avgiftshöjningarna för att dra in kommunalt vatten och avlopp.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2008
Pia Fredriksson anser att den nya anslutningsavgiften för vatten och avlopp på landsbygden är orimlig. Bild: Claes Nyberg
Pia Fredriksson anser att den nya anslutningsavgiften för vatten och avlopp på landsbygden är orimlig. Bild: Claes NybergFoto: 

- Vi tycker att avgifterna ska vara lika för alla, säger Pia Fredriksson med protestlistan i högsta hugg.

Enligt tekniska nämndens förslag ska avgiften för att ansluta en fastighet till det kommunala va-nätet framöver ligga på 78 000 kronor mot dagens 59 254 kronor.

Annons

På landsbygden blir det ännu dyrare. För de fastigheter i byarna som kommunen vill ansluta föreslås en avgift på 95 000 kronor utgå. Höjningen på landsbygden blir 60 procent, vilket är lite väl saftigt, anser Pia Fredriksson.

- Vi har svårt att begripa varför det ska vara så dyrt. Här är många barnfamiljer som kommer att få svårt att betala så mycket, säger hon.

Men det som sticker mest i ögonen är egentligen inte själva avgiftshöjningen, utan det faktum att landsbygdsfastigheterna drabbas hårdare än de i stadsplanerade områden.

- Vi känner oss diskriminerade. Varför ska staboarna på Stavstensudde få va till en billigare avgift än vi? säger Sven Malmros som också bor i närheten. Avgiftshöjningen är just nu det stora samtalsämnet bland de boende. Och det var inte svårt att få folk att skriva under. Många känner sig lurade, menar Pia Fredriksson.

- Vi har tidigare fått besked att avgifterna inte skulle höjas nämnvärt, och så kommer detta, säger hon.

Eric Samuelson (m), ordförande i tekniska nämnden, anser att avgiftshöjningen är nödvändig.

- Om vi ska bygga ut va-nätet går det inte att ha kvar taxan som den är. Då hade vi tvingats höja förbrukningsavgifterna i stället, säger han.

Att det blir betydligt dyrare på landsbygden än i tätorten förklarar Eric Samuelson med att lagstiftningen inte tillåter samma taxa överallt.

- Är det avsevärt dyrare på landsbygden så måste man differentiera taxorna, tjänstemännen på förvaltningen är mycket tydliga på den punkten säger Eric Samuelson.

Slutgiltigt beslut i frågan fattas av fullmäktige.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons