Annons

Landsbygdsbor får tömma avfall själva

68 hushåll i Trelleborg måste från och med nu tömma sina trädgårdsavfall själva. Kommunal Teknik har ingen möjlighet att ta med landsbygden i sin rutt sedan man tagit över verksamheten efter att entreprenören Sita i Sverige AB valt att inte fullfölja avtalet.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2002

Det hela började med att den entreprenör Kommunal Teknik skrev avtal med 1999 inte klarat av sin uppgift. En del av avtalet var att trädgårdsavfallet skulle hämtas med en miljögodkänd bil. En sådan hade företaget från början, men när man senare blev uppköpta av det större Sita i Sverige AB flyttades hanteringen till Skurup, där det inte fanns några bilar av den miljöklass som krävdes. Kommunal Teknik gav då dispens för fortsatt avfallshämtning under förutsättning att entreprenören skulle ordna en sådan bil. Något som inte har skett. Sex dagar innan den nya säsongen skulle börja i vecka tio meddelade Sita i Sverige AB att man inte kunde fullfölja avtalet med Kommunal Teknik eftersom det inte fanns några pengar till en miljöbil. - Då hade vi två alternativ, säger renhållningschef Sven Tilly. Antingen kunde vi skaffa en ny entreprenör - vilket skulle inneburit att avhämtningen skulle ligga nere i ett halvår ungefär, eller också kunde vi ta över verksamheten själva. På Kommunal Teknik valde man att sköta ruljansen själva. Problemet är bara att Kommunal Teknik just nu inte har varken resurser eller tid att hämta trädgårdsavfall från de i kommunen som bor på landsbygden. Av de 870 kunder man har bor 170 utanför tätorterna. Efter pusslande med bilar och rutter får drygt hundra av dem även i framtiden trädgårdsavfallet hämtat. Men 68 hushåll får fixa det själva. Kommunal Teknik hoppas att problemen är borta till nästa års säsong. Text: Helena Malmström

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons