Annons

Landsantikvarien vill ompröva rivning

I absolut sista ögonblicket vädjar landsantikvarien Barbro Mellander till kommunstyrelsen om att inte riva före detta Svenssons glasmästeri. Det sker i en skrivelse som kom till kommunstyrelsen på fredagen. På måndag börjar rivningen.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2004

I sitt brev till kommunstyrelsen skriver Barbro Mellander att hon har fått veta att glasmästeriet kommer att rivas inom kort. Detta trots att debatten om rivningen pågick under hela 2003. Hon vill att kommunstyrelsen ska undersöka hur glasmästeriet skulle kunna användas i framtiden, kanske som seniorboende som Trelleborgshem planerar för det hyreshus som ska byggas på tomten. Barbro Mellander erbjuder sig att diskutera hur bevarandet skulle kunna gå till och att stödja en ansökan om statliga bidrag för att täcka en del av restaureringskostnaderna. - Kommunstyrelsen kan inte ändra beslutet, säger Egil Ahl, kommunstyrelsens ordförande (s). Beslutet har fattats i politisk enighet och har vunnit laga kraft. - Jag tror inte heller att någon vill satsa pengar för att bevara huset, säger han. Det var till salu länge innan Trelleborgshem köpte det. Men ingen var intresserad. Egil Ahl ifrågasätter också de verksamheter för den bevarade gården som varit med i förslagen, till exempel ett kafé. Rivningsfirman har i ett brev meddelat Kommunal teknik att man planerar börja med rivningen på måndag. Det blev inga större politiska diskussioner i byggnadsnämnden när rivningslovet beviljades. Efter beslutet har inte heller några mängder av skriftliga protester kommit in till byggnadsnämnden. Trelleborgshem planerar ett seniorboende med tio till tolv lägenheter på tomten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons