Annons

Landsantikvarien kräver rivningsförbud

Såväl närboende som landsantikvarien har synpunkter på förslaget till ny detaljplan för Minnesbergs tegelbruk, som ska ge möjlighet för området att leva vidare genom industri, lager och handel.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2003

Landsantikvarien menar att det krävs rivningsförbud för de betydelsefulla byggnaderna på bruket, vilket saknas i förslaget. Dessutom anser landsantikvarien att det vore lämpligt att precisera vad som ska tas tillvara i miljön, med tanke på områdets höga kulturvärden. Torkladan bör bevaras och säkerställas genom bestämmelser om skydd för inomhusmiljön, anser landsantikvarien också. Formar som använts för tegeltillverkning på området bör sparas, enligt landsantikvarien, som även anger att Trelleborgs museum har möjlighet att ta emot både formar och andra föremål som anknyter till tegelproduktionen. De närboende som skrivit till byggnadsnämnden i Trelleborg angående förslaget till detaljplan är däremot mer oroade för eventuellt buller och andra störningar. En av grannarna ifrågasätter om va-systemet i Minnesberg räcker till och pekar på att det under fjoråret inträffade tre översvämningar. De båda andra närboende som skriver är mest oroade över att trafiken kan öka och var besökarna ska parkera. Inom fastigheten finns sammanlagt ett tiotal byggnader som använts för tegeltillverkningen på Minnesbergs tegelbruk. På området finns också Minnesbergs IF:s fotbollsplan och en del ytterligare mark som används för fritidsändamål. Byggnadsnämnden menar i sitt planförslag även att naturen som finns på området ska lämnas orörd. Det handlar bland annat om skogen, som gör att området ger ett lummigt intryck.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons