Annons

Lamadjur kan komma att vakta fåren

Hönsgödsel som utfyllnad, armeringsnät och halmbalar för hållfasthet. Lantbrukaren Ola Fredgardh försöker med alla medel att hålla ihop sitt fårhägn.
Trelleborg • Publicerad 24 september 2010
Ola Fredgardh har satt upp stättor för att göra det möjligt att ta sig in i fårhagen. Han fick i påskas dispens från strandskyddet av Vellinge kommun för att utöka fårhägnet. ”Jag kan inte låta 30 000 kvadratmeter vara oanvänt när fåren kan livnära sig på betet. Jag vill utnyttja min mark”, motiverar Ola Fredgardh inhägnaden.
Ola Fredgardh har satt upp stättor för att göra det möjligt att ta sig in i fårhagen. Han fick i påskas dispens från strandskyddet av Vellinge kommun för att utöka fårhägnet. ”Jag kan inte låta 30 000 kvadratmeter vara oanvänt när fåren kan livnära sig på betet. Jag vill utnyttja min mark”, motiverar Ola Fredgardh inhägnaden.Foto: 
En skylt som Ola Fredgardh har satt upp välkomnar besökare, men påbjuder att hundar måste hållas kopplade.
En skylt som Ola Fredgardh har satt upp välkomnar besökare, men påbjuder att hundar måste hållas kopplade.Foto: 

Staketet har rivits ner upprepade gånger sedan det sattes upp i somras. Nu har Ola Fredgardh tröttnat på hundägare och badgäster som inte respekterar gränsdragningen.

– Omkring 30-35 gånger.

Annons

Ola Fredgardh svarar på frågan om hur många gånger staketet har rivits ner sedan i somras. Han uppskattar att han hittills lagt 70-90 arbetstimmar på att laga staket.

I påskas fick han tillstånd av Vellinge kommun att utöka sitt fårhägn med omkring tre hektar. Staketet sattes upp vid midsommar. Följden är att det inte går att ta sig ner till stranden utan att gå igenom hägnet.

Åtgärden har uppenbart inte tagits emot väl av vissa badgäster och hundägare. Trots att det finns stättor, övergångar in i hagen, väljer några att istället trycka ner staketet och ta sig över.

– Sedan lyfter de upp staketet för att hunden ska kunna komma under. Därför blir staketet helt ihoptryckt och fåren kan ta sig under, säger Ola Fredgardh.

Vid den ena övergången har han stabiliserat upp det omgivande staketet med armeringsjärn. På några ställen har han fyllt ut mark under staketet med grus och hönsgödsel för att förhindra att hundar tar sig under. På ett annat har han stöttat upp staketet med en halmbal. Förra veckan möttes Ola Fredgardh av lösa får och 20 meter staket som låg på marken.

Ola Fredgardh ser ett problem i att lösa hundar kan skrämma upp de 42 tackorna som då kan skada sig om de fastnar med benen i kaninhål. Risken är också att fåren tar sig ut på vägen och blir påkörda.

– Det står en skylt som välkomnar en in i hagen, men att hundar måste hållas kopplade, säger Ola Fredgardh.

För några år sedan stängde Ola Fredgardh av bilvägen ner till badplatsen vid Fredshög. När staketet flyttades ut till att också hägna in strandremsan är det svårare att ta sig fram även till fots.

Av det du berättat verkar det vara djupt rotat att gå på den här marken?

– Folk har gått här i många år och jag varken kan eller vill hindra det, säger Ola Fredgardh.

Annons

Men hundarna och de förstörda staketen är ett problem tycker han. Liksom att badgästerna parkerar på den stora vägen och även de förstör staketen när de ska ta sig till badplatsen. Ola Fredgardh tycker att stättorna är tillräckliga. Han vill inte göra en smidigare övergång.

– Jag vill inte bygga en övergång som främjar att hundar tar sig in, säger han.

Han har i varje fall kommit på en lösning för att skydda fåren från hundarna.

– Jag funderar på att köpa ett lamadjur. Då kommer både hund och hundägare att åka ut fortare än kvickt. En lamahingst vaktar fåren, säger Ola Fredgardh.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons