Lakrits och Pixi godkändes inte

Får man döpa sitt barn till Snövit eller Rackartuss? Årligen får rättsenheten vid Skatteverket in ansökningar som gäller egensinniga namn. Åtskilliga nya namn föreslås runt om i landet. En del godkänns, medan andra blir stoppade.
Trelleborg • Publicerad 1 februari 2009

Namn som inte blivit accepterade är till exempel Lakrits, Månstråle, Silverstråle, Puma, Pixi, Modesty, Bebben. Blomman har däremot godkänts.

Ett uppmärksammat fall som gäller namnval är när några föräldrar ville döpa sitt barn till Tequila. Det var under 1990-talet.

Föräldrarna fick slutligen nej i Kammarrätten och tvingades omvärdera sitt val och och hitta ett annat namn i stället. Några egensinniga namn som blivit godkända är bland andra Lingonmun, Måne Tusensköna, Humla och Texas.

Grundregeln som juristerna och tillika namnexperterna på Skatteverket går efter är att namnet i fråga inte får vara stötande. Inte heller får det vara efternamnsliknande.

Får man då döpa sitt barn till Snövit eller Rackartuss?

Svaret är nej.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.