Läkemedel inte bara merkostnad
– Jag tror det är svårt att få fram tillförlitliga siffror, säger apotekare Agneta Björk Linné. Enheten för läkemedel på Universitetssjukhuset MAS.
Flera undersökningar, senast två från Socialstyrelsen i slutet av förra året, har angett felmedicinering som en viktig orsak till att, framför allt, äldre tas in på akutmottagningarna.
Med en bättre förskrivning skulle problemen minimeras, är en slutsats i utredningarna.
– Vi har tittat på olika boenden och vårdcentraler i Trelleborg, säger Agneta Björk Linné. Och läkemedelsbehandlingen såg väldigt bra ut. Detta är väldigt sjuka patienter med många diagnoser och därför många läkemedel.
Hon hänvisar också till en ny engelsk undersökning som visar att när apotekare försökt "städa" i patienternas läkemedel efter utskrivning från sjukhus så ökar återinläggningen inom sex månader.
– Man vet inte varför, säger hon. Men man kan ha provat olika kombinationer av läkemedel och funnit att "fel" kombination fungerar för den speciella patienten. Det som förefaller vara fel enligt läroböckerna fungerar bra på just den patienten.
Att mäta effekter av olika kombinationer av läkemedel eller läkemedel för en viss patient är svårt. Patientens tillstånd är inte stabilt, samverkan mellan läkemedel är svår att mäta, dessutom handlar det inte bara om övermedicinering utan även undermedicinering.
För vårdhemmen i Trelleborg finns en kontaktläkare som ger ut riktlinjer för vårdhemmen. Thomas Kanter påpekar att läkemedelsbehandlingen är en balansgång eftersom många av patienterna har flera sjukdomar som medicineras.
– Hjärtsvikt kräver sex till sju olika läkemedel, säger han. Kombinationen kan lätt ge blodtrycksfall. Det kan räcka med varmt väder för att patienten ska bli yr och behöva bli inlagd några dagar. Men tack vare medicinen kanske patienten slipper dialys.
Christer Hansson
0410-545 42
christer.hansson@allehandasyd.se