Annons

Läkemedel för miljoner kastas

Kostnaderna för läkemedel skenar iväg. För varje invånare i Skåne var kostnaden år 2001 2 382 kronor. Invånarna i Trelleborg ligger precis på genomsnittet för Skåne.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2002

Varje år kasseras medicin för cirka 250 miljoner kronor i Skåne. I år kostar läkemedlen inom Region Skåne cirka 2,7 miljarder kronor. Av det kastas tio procent eller läkemedel till ett värde av omkring 250 miljoner kronor. Varje dag samlar apoteken i Skåne in 400 kilo kasserade läkemedel. För Trelleborgs del, med cirka 38 500 invånare, betyder det en läkemedelskonsumtion på nästan 92 miljoner kronor om året och att läkemedel för nio miljoner kronor om året kastas eller bränns upp. Både vad gäller läkemedelskostnader per individ och antal dygnsdoser ligger Region Skåne nära toppen i Sverige, mellan tredje och femte plats. Inom Skåne ligger Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt i topp både vad gäller antalet dygnsdoser och kostnaderna för läkemedel. Dels skrivs det ut mest i Skåne, men det skrivs också ut onödigt dyra läkemedel. Det visar de sammanställningar som Läkemedelskommittén i Region Skåne gjort. För två grupper av läkemedel ligger Trelleborg lågt, betydligt under genomsnittet för Region Skåne. Det gäller blodförtunnande medel förbrukas bara omkring tre fjärdedelar av genomsnittet i Trelleborg och av blodfettsänkande medel 80 - 85 procent av Skånesnittet. - Under år 2001 lyckades vi minska kostnaderna med 75 miljoner kronor genom att läkarna skrev ut likvärdiga läkemedel i stället för de dyraste, säger Bodil Ericsson, administrativ chef för läkemedelskommittén. Jag uppskattar att det finns en potential att spara ytterligare 200 miljoner i år. Felaktig användning av läkemedel är också en stor kostnad för sjukvården. - Vi räknar med att sjukvårdskostnaderna för felaktig läkemedelsanvändning i Helsingborg är cirka 60 miljoner kronor årligen, säger Bodil Ericsson. Troligen ligger summan för hela Region Skåne på uppåt en miljard kronor om året.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons