Annons

Läkarmiss tvingade fram amputation

En 50-årig man tvingades till ytterligare en amputation sedan en silikonhylsa suttit för länge på hans ben. Chefläkaren på Trelleborgs lasarett är självkritisk och har anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.
Trelleborg • Publicerad 8 april 2010
Foto: 

TRELLEBORG. Mannen, en diabetespatient, hade fått ett infekterat sår på vänster fot som inte läkte. Foten kunde inte räddas utan amputerades på ortopedkliniken i Malmö i november förra året. I december flyttades mannen över till medicinavdelningen på lasarettet i Trelleborg. För att behandla såret beslutades att vakuumförbandet skulle bytas ut mot en silikonhylsa. Den fick sitta på för länge och mannen tvingades till en hög amputation av benet.

– Det fanns inte kompetens och vana på avdelningen att hantera det. Och inte tillräckligt bra instruktioner, säger Peter Jerntorp, chefläkare i Trelleborg.

Annons

Han bedömer att patienten kanske hade sluppit en andra amputation om behandlingen varit korrekt.

– Normalt brukar inte dessa patienter vårdas på avdelningen. Det är en specialavdelning inom ortopedi som gör det, säger Peter Jerntorp.

Att mannen skulle flyttas över från ortopedin i Malmö till medicinavdelningen i Trelleborg var ett beslut som togs i samförstånd av ortopeden i Malmö och läkaren i Trelleborg.

– Vi kan inte ha kompetens för alla sällansituationer, säger Peter Jerntorp.

Han ser händelsen som ett systemfel som nu har rättats till. Instruktionerna är nu att alla patienter som amputerats och som ska få en protes ska vårdas på ortopedavdelning i Malmö.

– Det här är ett fel som inte får upprepas, säger Peter Jerntorp.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons