Annons

Läkares tal om Gud olämpligt

Att blanda in Gud i ett samtal med en patient var inte lämpligt. Men läkaren klandras inte eftersom ord står mot ord.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2007

Den 46-årige trelleborgskvinnan hade drabbats av återfall av cancer och skulle i april förra året skrivas in vid onkologen i Lund för att få behandling.

Vid inskrivningen träffade hon en läkare som enligt kvinnan bland annat ska ha sagt att hennes prognos var så dålig så att läkaren hoppades på att kvinnan trodde på Gud för att det var det enda som skulle kunna hjälpa henne.

Annons

Detta menade Trelleborgskvinnan kränkte henne och slog totalt undan allt hopp för överlevnad som hon hade.

– Tur i oturen är jag stark som människa och ger mig inte så lätt men om jag hade varit svag och endast haft ett halmstrå att klamra mig fast vid – hade jag då varit död eller döende nu?, skrev kvinnan i den anmälan som hon gjorde till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, om händelsen. Läkaren har i efterhand sagt att hon bara frågat om Trelleborgskvinnan trodde på Gud för att hon menar att det kan vara lättare att hantera sina problem om man tror på Gud.

Samtalet mellan läkaren och patienten finns inte återgivet i journalen och den utredning som gjorts har därför inte kunnat klargöra vad som egentligen sagts.

Därför valde Hsan att lämna anmälan utan åtgärd. Men man påpekar att läkarens fråga om Gudstro var i sammanhanget både ovidkommande och direkt olämpligt.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons