Annons

Läkarenighet mot specialisering av lasarettet

Verksamhetscheferna på både Trelleborgs lasarett och Malmö Allmänna sjukhus avvisar förslaget att göra Trelleborgs lasarett till ett "ortopediskt" sjukhus.
Trelleborg • Publicerad 19 februari 2004

Det förslaget lades fram inom projektet Skånsk Livskraft i förra veckan. - Det kom som en chock för oss, säger chefsläkare Eva Netelius. Detta kunde vi inte vänta oss. Tanken med de skilda vårdlogikerna är bra. Men detta stämmer inte med den information vi fått tidigare. Hon deltog på torsdagskvällen i en hearing med politiker från kristdemokraterna, Olof Andersson, folkpartiet, Berit Wirödal, och moderaterna, Catharina von Blixen Finecke. Dessutom deltog ett antal verksamhetschefer från Trelleborgs lasarett och från MAS. - Vi politiker har fått veta att förslagen har diskuterats med 5 000 personer, på dialogkonferenser med mera, säger Berit Wirödal. Vi trodde att det var väl förankrat. Vi har bara hört att allt var bra. Vi hade ingen aning om detaljerna för Trelleborgs lasarett. Per Almqvist tillträder som verksamhetschef för kirurgin i april. Han lämnar en likadan tjänst på Malmö Allmänna sjukhus. - Om sjukhuschefen hade vetat detta i slutet av december när han anställde mig, så hade han inte anställt en kirurgchef. I fjor var det 5 200 patienter som sökte på kirurgens akutmottagning på dagtid. Alla dessa 5 200 skulle, om förslaget går igenom, åka till Malmö. Trots att omkring 90 procent färdigbehandlas i Trelleborg. - Vad är nyttan med förslaget? frågar Ulf Petersson, tillförordnad verksamhetschef på kirurgen i Malmö. Vad är det som blir bättre? Det saknas i förslaget. I förslaget finns inga konsekvenser beskrivna. Redan i nästa vecka ska verksamhetscheferna vara klara med sina konsekvensbeskrivningar så att den politiska styrgruppen kan behandla dem den 9 mars. - Det finns en hel del bra, instämmer Ulf Petersson. Men förslaget för Trelleborg var överraskande. Det var inte positivt och vi är inte beredda på förändringen. - Sydvästra Skåne är Sveriges största sjukvårdsdistrikt med 360 000 invånare, säger Olof Andersson (kd). Det måste gå att modifiera det här förslaget.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons