Annons

Läkare tar upp striden om läckage

Läkemedel för minst 200 miljoner kronor om året används på en diagnos som är en skrivbordsprodukt, till stor del konstruerad av läkemedelsindustrin.
Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2006

Den salvan avlossar docent Olof Löfgren på Gynhälsan i Trelleborg i en artikel i senaste Läkartidningen.

– Det är alltid ett bekymmer om medicin förskrivs på felaktiga eller oklara grunder, säger Olof Löfgren.

Annons

Det handlar om ofrivillig urinavgång som är ett stort problem för många, särskilt kvinnor. Minst nio procent av kvinnorna och tre procent av männen anser sig behöva hjälp någon gång under livet. Men det kan vara så många som det dubbla eller 600000 personer i hela landet.

Ofrivillig urinavgång delas in i tre grupper, ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens och inkontinens beroende på en neurologisk skada. Det är kring trängningsinkontinensen, en akut och okontrollerbar känsla av att behöva kissa, debatten står. – Trängningsinkontinens kallas ofta och helt felaktigt för "överaktiv blåsa", säger Olof Löfgren.

Hjälpmedel, blöjor och liknande, kostade redan för tio år sedan staten omkring en miljard kronor om året. I fjor såldes läkemedel mot akuta och svårkontrollerade sammandragningar i blåsan för 200 miljoner kronor.

I sin artikel hävdar Olof Löfgren att det enda beviset för att den överaktiva blåsan finns är att en viss typ av läkemedel minskar besvären men att orsakssammanhangen inte går att förklara. "Den överaktiva blåsan" är en "diagnos" är konstruerad av läkemedelsindustrin som kan göra att patienter med trängningsinkontinens blir felaktigt behandlade.

I stället behandlar Olof Löfgren patienterna med just den här typen av trängningsinkontinens med kortison och antibiotika i en lokal behandling tillsammans med massage mot ett metallstift som förs in i urinröret.

– Det gör lite ont i början, men det minskar efter några behandlingar, säger Olof Löfgren. De flesta patienter blir symtomfria och friska.

Han har behandlat 50 till 100 patienter med den här metoden.

– Vi blir allt fler som tror på denna nya behandling, säger han. Och jag har hittills bara fått positiva reaktioner på min artikel.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons