Annons

Läkare slipper disciplinpåföljd

En läkare på Trelleborgs lasarett slipper disciplinpåföljd för att ha missat en hjärninfarkt hos en patient. Orsak: lagstiftningen är på väg att ändras.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2010

Det var i december i fjor som en man i 60-årsåldern kom in akut till Trelleborgs lasarett. Mannen hade högt blodtryck och svårt att hitta orden.

Läkaren som undersökte mannen skickade hem honom med diagnosen högt blodtryck och talsvårigheter samt uppmaningen att uppsöka vårdcentralen. Vid uppvaknandet morgonen efter var mannen förlamad på höger sida och kunde bara säga ja och nej. Utredningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö visade att han drabbats av en stor vänstersidig hjärninfarkt.

Annons

Mannens sambo anmälde läkaren för att ha kommit fram till fel diagnos.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har utrett ärendet. Läkaren beklagar det som inträffat men menar sig inte ha gjort något fel utan att bedömningen och handläggningen av patientens besvär varit i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Ansvarsnämnden menar dock att läkaren borde ha lagt in patienten för vidare utredning, behandling och observation och anser inte att behandlingen följt vetenskap och beprövad erfarenhet. Felet är varken ringa eller ursäktligt, menar nämnden och borde egentligen ha lett till disciplinpåföljd.

Dock ändras lagen från 1 januari 2011 så att disciplinpåföljderna, erinran och varning, avskaffas. Nämnden menar att ny lagstiftning bör tillämpas så snart som möjligt att läkaren därför inte ska få någon påföljd.

Nämnden var dock inte enig. Tre av de åtta ledamöterna ville döma ut en varning.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons