Annons

Läkare larmade om kris på barnpsyk

Krisen på BUP i Trelleborg har nu fått två överläkare på lasarettet att reagera. Sven Wiklund och Helena Magnusson, överläkare på barn- och ungdomshabiliteringen, påpekar i en skrivelse till Socialstyrelsen den besvärliga situationen på lasarettets barn- och ungdomspsykiatriska klinik.
Trelleborg • Publicerad 8 juni 2006

Wiklund tar upp den läkarbrist som råder och dess konsekvenser i form av bristfälliga och orimligt långa utredningar av barn med neuropsykiatriska funktionshinder.

– Det råder en bristande kontinuitet på avdelningen som gör att patienter inte handläggs optimalt, säger Sven Wiklund till Trelleborgs Allehanda.

Annons

Problemen på avdelningen har tidigare uppmärksammats av psykologer som också anmält förhållandena till socialstyrelsen.

I skrivelsen tar Sven Wiklund upp den långa handläggningstiden och skriver att han i april 2005 remitterade en pojke till BUP som han starkt misstänkte hade autism. Någon diagnos har fortfarande inte kommit.

– Det är oerhört stressande för familjen att misstänka att barnet har autism, men inte få det bekräftat. Tycker vi det är uppenbart att patienten har autism så tar vi oss an fallet ändå. Men det känns inte bra utan diagnos, säger Sven Wiklund.

I brevet tar Sven Wiklund även upp ett fall där ett barn fått diagnosen autism utan att någon läkare på BUP undersökt barnet.

– I det fallet har inte barnet farit illa, men formellt ska inte psykologer ställa några diagnoser, det ska en läkare göra, säger Sven Wiklund. Något som ytterligare beskriver avdelningen problematiska tillstånd, anser Wiklund, är en incident med en pojke som hade Aspergers syndrom. Pojken fick aggressiva raseriutbrott, var deprimerad och gick under medicinering. Den patienten ville BUP att barn- och ungdomshabiliteringen skulle ha fullt ansvar för vad avser uppföljning och medicinering.

– Det var ett tydligt tecken på bristen på doktorer. Vi var väldigt tydliga med att vi inte kunde ta över ansvaret för patienten, det var orimligt, säger Sven Wiklund.

Sven Wiklund har skickat sitt brev för kännedom till BUP:s verksamhetschef Anita Algotsson. När Trelleborgs Allehanda nådde henne på torsdagen hade hon inte möjlighet att kommentera skrivelsen.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons