Annons

Laika sjöng både gammalt och nytt

Manskvartetten Laika sjöng allt från renässansmusik till moderna tongångar inför en stor publik i Lilla Isie kyrka på torsdagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 27 juli 2007
Staffan Lindberg, Emil Johannisson, Stefan Engström och Erik Emilsson i gruppen Laika bjöd på stämsång i Lilla Isie kyrka under torsdagskvällen.
Staffan Lindberg, Emil Johannisson, Stefan Engström och Erik Emilsson i gruppen Laika bjöd på stämsång i Lilla Isie kyrka under torsdagskvällen.Foto: 

De fyra medlemmarna i Laika Staffan Lindberg, Emil Johannisson, Stefan Engström och Erik Emilsson utgör också barbershopkvartetten Balalaika Boyz.

Men, som de poängterade för publiken i Lilla Isie, som Laika sjunger de mer traditionell manskörsmusik.

Annons

– Så är det någon som absolut vill höra barbershop så blir ni besvikna.

Men ingen i publiken verkade särskild ledsen när de fyra sångarna stämde upp några stycken av den engelske renässanstonsättaren Thomas Tallis.

Alla sångerna framförs a cappella, utan ackompanjemang.

– Det ingår en del så kallad countertenorsång, berättar Staffan Lindberg.

Countertenorsång är vanlig i bland annat renässans- och barockmusik och definieras vanligen som en manlig röst där sångaren passerat målbrottet och sjunger med sin falsettröst. Sångaren är vanligen bas eller baryton i sin talröst.

I sin roll som barbershopgrupp har Balalaika Boyz nått stora framgångar, bland annat vann gruppen nordiska mästerskapen i barbershop i våras och åkte sedan till de internationella mästerskapen i Denver USA.

– Namnet kommer från en sång av en estnisk tonsättare där solisten sjunger om sin balalaika, säger Staffan Lindberg.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons