Annons

Lågt vetepris men hopp om bra skörd

I fjor var vetepriserna uppe i närmare rekordsummor, men sedan årsskiftet har priset sjunkit stadigt. För bönderna gäller det att sälja vid rätt tillfälle, till bästa pris.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2013
Foto: 
Enligt Jordbruksverket är vete det spannmål som odlas mest i Sverige.Foto: Sara Johari
Johan Hansson i ett av sina vetefält. "Vi bönder ska vara allt. Biologer, snickare, elektriker och nu ska vi vara på börsen också", säger han.Foto: Sara Johari

Förra året räknade världen med dåliga skördar och framåt sommaren stack kilopriset på vete iväg upp mot dryga två kronor. Men i år har Australien skördat under gynnsamma förhållanden, i Europa ser det bra ut och från USA kommer indikationer på att årets sådd av majs blir stor - sammantaget gör det här att bönderna på Söderslätt får mindre betalt för sitt vete. Utanför Vallby driver Johan Hansson en gård, där växer just nu 55 hektar höstvete. Av det hoppas han få ut runt 500 ton vete att sälja, helst till ett bra pris.

-Det är hela världen som styr, lilla Sverige har inte så mycket att sätta emot. Marknaden blir en osäkerhet, man vet aldrig, säger Johan Hansson.

Annons

Vädret påverkar förstås skördarna och i förlängningen priserna, men politiska beslut har också betydelse. När Sverige gick med i EU blev regleringarna färre och spannmålsmarknaden vidgades. Hans Ström som är företagsledare på Södra Åby lokalförening beskriver hur spannmålsmarknaden blivit en del av en spekulerande aktiemarknad. År då världen upplevt brist på spannmål har satt igång spekulationerna och svängningarna i pris kan vara stora.

-Det är fruktansvärt komplext, inte alls som förr. I dag måste både bönderna och vi ha stenkoll på börsen, och försöka ta ställning. Det är så oändligt många faktorer som påverkar, säger han.

För bönderna finns flera alternativ när spannmålet ska säljas. I grunden handlar det om att sälja värdepapper eller fysisk vara, för den som säljer sitt faktiska spannmål finns ytterligare alternativ. Antingen sköter man affären själv genom att sälja direkt till dagspriset eller så tar man hjälp av en lokalförening eller annan organisation som till exempel Lantmännen. Den som väljer det senare alternativet kan komma överens om ett fast pris redan i förväg. Bonden kan även lagra sitt spannmål hemma eller hos lokalföreningen för att sedan sälja när priset är det rätta.

Johan Hansson har låst priset på en del maltkorn, men i övrigt har han lagt det mesta i lokalföreningens händer.

-Jag lämnar största andelen till Södra Åby lokalförening och låter dem göra affärerna, då får jag runt 70 procent av vad det är värt direkt och sedan får jag del av föreningens totala försäljning senare, säger han.

Hittills i år ser det ljust ut för skörden, något som ger hopp trots lite sämre priser.

-Nu önskar jag lagom varmt om dagarna och lite regn på nätterna, säger Johan Hansson.

Maria Sällberg
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons